топ 7 стратегии за успешен маркетинг

Топ 7 стратегии за успешен Интернет маркетинг през 2014 и 2015 г.

Съвременният Интернет са развива повече от драстично. Свидетели сме на твърде много промени. Много от успешните техники от преди няколко години днес вече не са същите. Най-осезаемите промени са при социалните медии. Не по-малко съществени са и промените при някои от водещите търсачки (Google и Яндекс). За мнозина промените в алгоритмите на търсачките са страшни, но всъщност те не са чак толкова лоши. Промените имат за цел да бъдат по-прецизни в показването на най-ревалентните резултати (това от гледна точка на ефективния маркетинг изобщо не е зле). Редом с тези и още други промени се промениха и част от техниките на подходяща публика (таргет).

Съвсем шеговито казано: единственото сигурно нещо днес това е промяната.

Когато изработвате вашата интернет маркетинг стратегия е редно да обърнете внимание на начина, по който информацията се разпространява, подбира и споделя . Водещите специалисти по интернет маркетинг са наясно, че потребителския маниер в интернет е определящ за разпределението на пазара – онлайн и офлайн.  Голяма част от водещите брандове вече са наясно, че успехът е в оригиналното, ангажиращото и запомнящо се съдържание. Платените реклами си имат своите предимства, но сякаш аудиторията се вълнува повече от интересното и актуално, съдържанието, което може да бъде споделено, коментирано, допълнено.

Без претенции за оракулски способности си позволих да извадя 7 от най-успешните стратегии, които бихте могли да използвате през остатъка на тази със сигурност и през следващата година. Разбира се най-важното е да бъдете креативни и иновативни. Да не ми вярвате хей така, а да опитвате нови, по-оригинални методи, чрез които да спечелите доверието, сърцата и парите на вашите клиенти.

 

Топ 7 стратегии за успешен Интернет маркетинг през 2014 и 2015 г.

 

1 Маркетинг на съдържанието с все по-голямо значение.

 

Ново? Едва ли. Много от успешните фирми в интернет познават добре силата на доброто съдържание.

Не един път съм споменава, че под съдържание далеч нямам предвид само текст.

Добро съдържание може да бъде всичко, което присъства на вашия уеб сайт или в Интернет. Съдържание може да е снимка, карикатура, инфографика, клип или презентация, публикация или коментар, музикална песен или цветна буква. Съдържание практически можете да получите от всичко, което по някакъв начин е свързано с вашата индустрия.

Казано с две думи: съдържание е всичко, което носи информация.

Доброто съдържание е нещо, което има изключителна магнетична сила. То може да привлича, но може и да отблъсква.

А знаете ли, че умелото боравене със съдържание е и перфектен начин да опознаете по-добре вашия таргет?

Качественото съдържание е само половината. Също толкова важно е то да бъде разпространявано по подходящ начин. Логично е съдържанието да се разпространява съобразно интересите на вашите клиенти. Интересите на аудиторията, която желаете да привлечете определя начина, по които ще предоставите информацията, но също така и правилния избор на каналите.

Без да навлизаме в дебрите на ПР 2.0 транзитно ще споменем, че стратегията по споделяне на съдържанието може да включва различните социални медии, блогове, електронни бюлетини, дискусии, сайтове, видеоканали, игри, форуми, виртуални светове и т.н. – цялата палитра на Web 2.0. А ако поработите и върху семантиката и средствата на таксономията и фолксономията в среда 2.0 като инструмент за привличане на повече клиенти със сигурност ще покорите върхове.

С помощта на един или повече от тези канали, фирмите могат да изградят една положителна репутация. И разбира се да увеличат нивото на доверие и авторитет, които имат пред клиентите си.

В този контекст е редно все повече фирми да разберат реалната нужда от професионални създатели на съдържание. Хора, които умеят да произвеждат ценно и ангажиращо съдържание. Специалистите по маркетинг на съдържанието освен всичко друго ще изградят наистина успешен план за правилното разпределяне на съдържанието в  хилядите налични канали в Интернет.

 

2 Маркетингът за социалните медии (Social Media Marketing) ще изисква повече разнообразие

 

Ако до преди няколко години ефективно работещите социални медии можеха да се преброят на пръсти (Facebook, LinkedIn, Twitter и от части YouTube), особено по концентрация на вниманието, то днес разнообразието и спецификата на всяка социална медия е доста голямо. Някои социални медии се заличиха от лицето на Интернет, но други придобиват все по-голяма популярност и значение. Някои от най-новите места за споделяне и коментиране са  Pinterest, Google+, Tumblr и Instagram.

Всички тези социални канали „принуждават“ бизнеса да слезе до нивото на своите клиенти. Да бъде близко до тях, да споделя техните емоции, да ги разбира. Всяка  социална медия си има своите специфики и техники за ангажиране на потребителското съдържание. И в този смисъл всяка медния изисква съдържанието да бъде изградено по различен начин (различни медийни форми).

Привидно ви се струва, че има диверсификация на усилията. Но не го възприемайте по този начин. Многото канали дават широко поле за експерименти и за намиране на най-успешните рецепти за вашият уникален бизнес. Наличието на много социални медии би могло да ви помогне още повече при изграждането на разпознаваем бранд.

 

3Съдържание концентрирано на изображенията

 

Във Facebook (който все още е доминиращ на родния пазар), както и в повечето други социални медии, и уеб сайтовете, акцентът попада върху изображенията. Увеличеният брой на изображения и снимки, които ни заливат е сериозен мотив да се замислите как да създавате по-лесно смилаемо и по-бързо запомнящо се съдържание.

Върнете се към предишната точка, където изброихме по-големите социални медии. Обърнете внимание на най-новите. Е забелязахте ли нещо общо? И четирите медии (Pinterest, Google+, Tumblr и Instagram) поставят акцент върху визуалното. Факт е, че Buzzfeed и Pinterest рано са усетили тази тенденция и сега в световен мащаб се подвизават със страхотен успех. Причината, за което е прозрението за въздействието на вирусното снимково съдържание.

Картинката, независимо дали ще бъде публикувана в блога ви или ще бъде част от вашата продуктова страница, трябва да е запомняща се. И най-вече да съдейства за открояването на вашият бранд.

Ако ще споделяте изображения в социалните медии, продължавайте в този дух. Метафорично казано все едно нанасяте шамар с кадифена ръкавица. Умението да комбинирате бранд със запомнящо се изображение е колкото изкуство, толкова и маркетинг.

Инфографиките са чудесен пример за комбинация между запомнящи се изображения и текст, най-често образователен. Ако се налага да показвате на светло някакви статистически данни или искате да илюстровате основни sells аргументи, то при всички положения инфографиките (може и във видео формат) са чудесно решение.

Факт е че изображенията придобиват все по-голямо значение за успешния интернет маркетинг. Но това не означава, че качественото добре познато на всички текстово съдържание ще излезе от „мода“.

 

4По-малко ще бъде по-добро (простичко и концепуално)

 

Ех, ако можеше и в любовта да е така.

През последните няколко месеца се забелязва тенденцията по-простото да има много по-силно маркетингово въздействие. Изчистените, почти мелодично звучащите послания са най-запомнящите се.

Пример:  Apple и Google – всички потребители на тези марки ги ценят най-вече защото са прости. Защо Pinterest придоби популярност толкова бързо? Определено характерната за него подреденост и минималистична естетика имат принос.

Защо простото се търси? Много потребители буквално са изморени от постоянния порой от информация, с която са атакувани ежесекундно. Стотици реклами, всяка от които крещяща „Виж ме“, „Прочети ме“, „Натисни ме“, „Купи ме“ действат като страничен информационен шум. Когато изработвате рекламите си спомнете за това. Със сигурност ще ви обърнат повече внимание ако сте свежи и неподправени, простички и разбираеми.

 

5Съдържание, което е мобил френдли

 

Смартфоните, таблетите и всички технологични чудесии се разпространяват бързо. Това не е изненада и беше предполагаемо. Няма как да си затворим очите за икономически и функционални предимства на тези умни технологии.

Важно е фирмите да обърнат внимание на този факт. Според водещи издания на големи икономически издания, какъвто е Форбс, до 2017 г. над 87% от продажбите ще бъдат осъществявани през смартфони и таблети.  Е ние сме в България, така че спете спокойно, тази тенденция може малко да се позабави у нас.

С оглед бюджета и възможностите си можете да направите алтернативна мобилна версия, приложение или да използвате респонзив (адаптивен) дизайн. Важното е да намерите начин да бъдете видими и върху мобилните джаджи.

Техническата страна на въпроса е важна, но по-важното е да намерите рецепта как и защо потребителите да използват вашия сайт или мобилно приложение.

Ако не сте част от играта, отпадате. Неприятно е, но е факт. В маркетинга правилото на Дарвин „адаптивните оцеляват“ важи в пълна сила. Хубавата новина е, че все още имате време да реагирате и да се адаптирате.

 

6Рекламния ремаркетинг ще увеличава Ефективността на продажбите ви

 

 

Не е особено радостно, че трябва да плащате за реклама в търсачките, но често това се оказва задължително. Задължително е да плащате за ефективност, а не просто да си пилеете парите на вятъра.

Най-голяма ефективност би се получила при умелото съчетаване на добро SEO (добро класиране в резултатите на търсачките) + добре оптимизирана платена реклама (PPC).

Един от най-ефективните и разумни начини да използвате платена реклама е ремаркетинга.

Как работи? Чрез специален софтуер (някои от инструментите на Google) сърфиранията на потребителите се „научават“ и запазват с помощта на бисквитки. Благодарение на тази технология софтуерът знае кой сайт е посетил даден потребител. Знае се и кога потребителят е напуснал даден уеб сайт.

Обичайно е даден потребител, които влиза във вашия уеб сайт да разгледа част от вашите стоки и услуги. По някое време (за жалост без да е купил нещо) този потребител напуска сайта ви. Разбира се неговото сърфиране не приключва с вашият сайт. След като е напуснал вашият прекрасен електронен магазин е много вероятно потребителя да забрави за неговото съществуване. Малко вероятно е след първото си посещение да се абонира за вашият електронен бюлетин – и без това пощата му е препълнена с други такива.

Благодарение на системата от бисквитки вие можете да показвате свои реклами на същия този потребител, докато разглежда други сайтове. Да на вас не еднократно са ви прилагали точно тази система. Със сигурност вече сте забелязали, че има реклами, които буквално ви преследват.

Защо се прави? Причината е доста очевидна. Факт е, че само около два до пет процента от посетителите ви ще купят продукта на първото си влизане във вашият уеб сайт (има области, където този процент е малко по-голям или по-малък – варира според  вида стоки или услуги). Обичайна практика е потребителите да потърсят малко информация, когато искат да си купят нещо. Често те разглеждат няколко сайта, четат информация от блогове и форуми, питат в социалните медии. В процеса на търсене често забравят първите посетени сайтове. Понякога поради някаква причина те спират да търсят.

Сценариите са много, но вероятността да потребителят да забрави вашият сайт и вашите чудесни продукти е голяма. Освен ако не го подсещате с реклама, която е създадена точно за него. Ключово тук е да знаете как да не прекрачвате границата на досадата. Трябва да знаете колко пъти да покажете вашата реклама. Колко време да се вижда от даден потребител. Познавайки добре вашият продукт и поведението на вашите потребители можете да прецените, че е добре да му показвате рекламата си на няколко дни? Или може би само, когато влиза в сайтове с близка до вашият бизнес тема?

Сигурно се досещате, защо този вид маркетинг е особено ефективен. Първо се предполага, че потребителят има нужда от вашият продукт. И второ вашата марка ефективно се набива в съзнанието на реален клиент. Редица психологически изследвания, посветени на потребителското поведение доказват, че честото излагане на определена търговска марка или лого, без това да е натрапчиво създава усещане за интимност и доверие.

Дори и да няма незабавна покупка. Този метод би имал дългосрочен резултат. Познатата марка е много по-предпочитана, когато говорим за избор за покупка.

 

7SEO и социалните сигнали ще станат още по преплетени

 

До този момент почти всички леко запознати със системата за социалните сигнали са наясно, че те не носят същата тежест като традиционните линкове. Дори и с лека въпросителна класическият линк билдинг все още е сред стълбовете за добро SEO. За изграждането на линкове е говорено много… за това ще прескочим папагалстването.

Социалните сигнали тепърва набират сила. Принципа много наподобява този при линковете. Колкото повече хора споделят вашето съдържание, за толкова по-качествено се смята то от търсачките. И разбира се ще получите за награда възможност за по-добро класиране.

Освен това, социалните акции (действия) служат като знак за доверие (одобрение). Ако търсачката „забележи“, че дадена страница е споделяна твърде често, тя „предполага“, че нейното съдържание е ценно и интересно за потребителите. Дали тази логика е оправдана или не е друга тема (замислете се кое съдържание у нас се споделя най-често и дали то наистина е качествено).

Сега обаче, се замислете за друго. Имате ли плъгини за социални споделяния? А имате ли достатъчно побутвания потребителите да правят това? Ако не друго не забравяйте, че социалните медии често са повече от добър източник на трафик.

Почти е невъзможно на 100% да се предскаже как ще се развият алгоритмите в бъдеще. Но социалните активности днес са реален шанс за по-добро класиране.

 

Заключение

Със сигурност пропуснах нещо. Чувствайте се свободни да го добавите в коментарите.

3 replies
  1. Иван Мисалев
    Иван Мисалев says:

    Съдържанието е важно, но за мен е още по важно да се поставим на мястото на потребителят. Да помислим кое е важно за него .
    Съдържанието не трябва да е просто съдържание а трябва да бъде добре обмислено съдържание полезно за читателя.

    Отговор
  2. защита за iphone
    защита за iphone says:

    Според мен всяка фирма трябва да има свое приложение в google play. Дори да не е толкова популярна самата фирма, нейните клиенти биха оценили това. От както смартфоните навлезнаха в ежедневието приложенията станаха нещо като новата електронна визитка. SEO оптимизацията също е важна, но тя остава по-незабелязана някак от самите клиенти, докато приложението дава и някакъв престиж…

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *