как да направим нашето SEO по-добро

14 Най-често допускани SEO грешки

*материалът е старичък и не е съобразен с най-новите ъпдейти на Google…

Често начинаещите оптимизатори допускат няколко грешки. В настоящия материал ще изброя 14 от най-често срещаните. Някои от тези грешки ще попречат на успеха на вашият сайт, при други е много вероятно да сайтът ви да бъде наказан от търсачките и най-лошото – има грешки, които биха отблъснали дори потребители.

 

14 Най-често допускани SEO грешки

1. НЕизползване на заглавие на страницата (title tag)

Често в заглавията на страниците и подстраниците се пропуска използването на title tag (заглавие на страницата). Или ако се използва, то неговото съдържание е твърде общо и по никакъв начин не посочва на потребителите и търсачките за какво точно става дума в тази страница. Забравете за заглавия от типа на „Добре дошли на страницата на …”.

 

2. Дублиране на заглавието (title tag)

Много често администратори и уебмастери създават съдържание в уеб сайтове като използват едно и също заглавие за всяка страница (метода copy-paste). Това е грешка! Независимо дали разработвате малък статичен сайт или огромен динамичен портал за всяка страница да имате Различно заглавие, което да включва ключови думи, по които се стремите да изградите своята оптимизация и интернет маркетинг.

 

3. НЕизползване на ключови думи във вътрешните връзки и навигацията

Вътрешните връзки имат голяма тежест. От една страна улесняват потребителите да навигират във вашият сайт, от друга страна задържат вниманието им за по-дълго време, което се толерира от големите търсачки. Освен всичко казано до тук често вътрешните връзки са като указател за търсачките кои ключови думи са важни за вашият сайт. В този смисъл имайте предвид, че често Вашите вътрешни връзки имат същата, а дори и по голяма тежест от външни връзки. Добрият вътрешен link building (с включени подходящи ключови думи) може да помогне за повишаването на вашият PageRank (за Google).

 

4. Насищане само с ключови думи

Техника, която би имала негативен ефект за SERPS (класирането в безплатните резултати). Алгоритмите на търсачките са толкова напреднали, че могат да определят кога насищането на ключови думи в даден текст е изкуствено. Пишете само и единствено смислен текст!

5. Скрит текст

В скритият текст се най-често се слагат ключови думи, цвета им е като фона на страницата и не се виждат. Техника, която е безсмислена, защото търсачките преместват подобни „трикове” в графа маловажни. Единственото което може да постигнете с този „трик” е игнориране на страницата или налагане на наказание.

 

6. Дублирано съдържание

Съдържание, съдържание, съдържание – повечето оптимизатори непрекъснато говорят за това. С цел повече обем много уеб мастери смесват статии или публикуват един същи материал с различно заглавие. Дублираното съдържание е грешка, която не се толерира от търсачките.

 

7. Промяна името на файл без 301 пренасочване

НЕ променяйте имената на файлове и връзки без 301 redirect, ще загубите много, PR на страницата и връзките сочещи към нея. Ако не знаете как се прави 301 пренасочване по-добре не променяйте нищо и се обърнете към някой администратор или SEO специалист.

 

8. Агресивна SEO оптимизация

Не винаги агресивността означава ефективност. Истината е, че прекалено бързото SEO почти винаги се наказва. Грешка, която често неопитните и лакоми оптимизатори допускат. Ако ще създавате обратни връзки започнете с по 1-2 на ден, като постепенно увеличавате и поддържате броя. Наблюдавайте резултатите, усетете се навреме, с времето ще се научите кога е момента да спрете. Правете всичко максимално естествено! Ако наемете фирма, която работи с автоматични системи за обратни линкове проучете я! Изкушението наистина е голямо, но на своя глава преценете дали си заслужава. Ако фирмата е опитна може да получите добра награда, но и риска е голям.

 

9. Сайт изработен на Флаш

Често хората, които планират да публикуват нов сайт се захласват по вида му сякаш той е произведение на изкуството, но често забравят неговата функционалност и практичност. Наистина с флаш могат да се постигнат забележителни художествени произведения, но знайте, че Google не приема съдържание изработено на флаш. Вярно, че от гиганта Adobe се направиха промени, така, че приложенията да се виждат и познават от някои от по-големите търсачките, флаш не е добро решение за сайт. Красотата на този вид сайтове затруднява едно от най-важните неща за добрата оптимизация – съдържанието. В допълнение бих искала да добавя, че цената на един флаш сайт е значително по-висока, а оптимизацията (трудна) и с пъти по-скъпа.

Алтернативен вариант е да използвате XHTML страници с вграден флаш и атрактивен css стил.

 

10. Frames – Фреймове

Също като при флаш страниците, страниците с фреймове са трудни за индексиране от ботовете на търсачките. Освен това те са остаряла, не ефективна и не особено естетична техника.

 

11. Сгрешен файл robots.txt

Важен и много практичен файл, но преди да започнете да го използвате е желателно да проучите как работи. Много често, хората, които не са запознати с функционирането на robots.txt неволно забраняват достъп на роботите на търсещите машини до някои важни директории, статии и дори до целия сайт. При допускането на грешка то този тип ще забраните индексирането на вашето съдържание. Ако не знаете как работи robots.txt по-добре не го използвайте.

 

12. Alt tags наводняване

Alt tags (алтернативни надписи) са изработени за хора със зрителни проблеми. Те се използват за маркиране и описване на изображения, снимки, бутони, навигация т.е. неща, които незрящите няма как да видят. Търсачките също използват тези тагове. Често начинаещите оптимизатори буквално наблъскват всичките си alt tags с ключови думи, не рядко нямащи нищо общо със съдържанието. Повечето специалисти твърдят, че това не работи, аз съм склонна да вярвам в обратното, понеже често Гугъл налага тежки наказания на сайта ако го забележи.

 

13. Спам коментари

Много оптимизатори използват скриптове (ботове), за да публикуват коментари в блогове, форуми или сайтове. Тези коментари са с цел обратни връзки. Но имайте предвид, че  Google много бързо открива този спам и го пренебрегва. Да не говорим, че блогърите и модераторите на форуми и сайтове ненавиждат подобен род спам и в повечето случай трият спамовете.  Безсмислените коментари от типа: “Да това е много интересно” или “Аз имам тема за същото нещо, ела те и вижте” водят до същото Илюзорно е да смятате, че този метод ще ви донесе трафик. По-скоро ще натрупате негативи от страна на Реални потребители. Заслужава ли си? Разбира се споделянето на мнение в блогове или форуми е добър метод, но нека тези коментари да бъдат написани добре.

 

14. Липса на карта на сайта (sitemap)

Sitemap (карта на сайта) е страница, която по-принцип съдържа всички или най-значимите, връзки във Вашата страница. Тя помага на търсачките да проследят съдържанието във вашият сайт. Често без този  sitemap  части от съдържанието би било неоткриваемо, което е във ваш минус.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *