Планиране на уеб сайт III-ра част Анализ на потребителите

Планиране на уеб сайт III-ра част Анализ на потребителите

 

[dropcast form=“no-form“]В[/dropcast]секи един уеб сайт има заложена концепция, която за наше щастие е динамична и в може да бъде разширявана. Целите, за които говорихме в първа част, обаче са определящи – те с в основата на стабилен и успешен бизнес проект. Преди всичко трябва да сте наясно какво целите. Независимо дали сега започвате проект или разширявате вече съществуващ. Настоящите цели могат да бъдат насочени към привличане на нови клиенти, промоциране на нов продукт или серия от продукти, затвърждаване на маркетинговите позиции на компанията и т. н. Всичко това най-вероятно ви подсказва, че е от изключително значение да обърнете внимание на потребителите, към  които е насочен Вашият Web сайт. По един начин ще бъде структуриран сайт насочен към млади хора, по друг към професионално ориентирани общества, по трети ако се целите към подрастващите и т.н.

В предишните два материала се запознахме с поставянето на реална цел и какво всъщност представлява уеб сайтът.

Планиране на уеб сайт I-ва част

Планиране на уеб сайт – Какво е това уеб сайт?

 

Разработка на концепция

Много хора смятат, че създаването на уеб сайт започва и свършва с изграждането на дизайна му (цветовия дизайн). Истината не е такава. Графичното оформление е една малка част от изграждането на успешен уеб сайт.

В разработването на концепцията си трябва внимателно да анализирате бъдещата аудитория на уеб сайта ви.

 

Анализ на потребителите:

В класическият маркетинг анализът на потребителите разглежда решенията за покупка, участници, демография, мотивация и очакванията, ниво на разпознаване на марката и т н. Нещата в Инетрнет маркетинга не се отличават много от традиционното разглеждане. Тук е важно освен осъзнаването кои хора са ваш целеви таргет е да познавате добре тяхното поведение в интернет.

 

Част от въпросите, на който е добре да имате отговор, когато създавате вашата концепция за уеб сайт:

 • 1. Кои са нашите настоящи и потенциални клиенти?
 • 2. С какво нашият сайт ще бъде привлекателен за клиентите към които се стремим – повече съвети, текст, картинки, видео, възможност за комуникация и т.н.
 • 3. Какво харесват настоящите ни потребители? Дали харесват класически стил или предпочитат по-смели решения?
 • 4. Какво не харесват настоящите ни потребители? Дали използването на черни фонове няма да ги отблъсне? А прекаляването със съвети? Биха ли се издразнили на директни оферти или по-добре е те да са на по-заден план?
 • 5. Какви са нагласите на нашите потребители? Как предпочитат да им бъде предоставена информацията – сбито, дълго, информативно? Имат ли време, финансови възможности? Как реагират на хумора, политиката? Ще се обидят ли ако публикуваме професионален хумор?
 • 6. Различават ли се от тези на конкурентите и с какво?  Защо биха предпочели нашият сайт пред другите? С какво можем да сме по-различни? Какво изпуска конкуренцията?
 • 7. Как да достигнем до потенциалните ни потребители? Дали потенциалните ни потребители търсят в Google или може би предпочитат Bing или Яндекс? Ако са млади хора не е ли по вероятно да ги намерим във фейсбук или виртуалните игрите? Ако обичат музика сигурно ще ги открием в музикалните сайтове и канали и т.н.
 • 8. Кой взима решение за покупка, кога и как?  Често този, които осъществява покупката не е този, който посещава сайта ви (пример са детските сайтове).

Това са само част от въпросите, на които трябва да дадете точен отговор. Имайте предвид, че колкото повече въпроси и отговори имате, толкова по-точно ще отговорите на потребностите на вашите потребители, наградата – толкова повече продажби и посетители ще имате.

В допълнение:

 • Идентифициране на потребителите – кои са потенциалните потребители;
 • Диференциране на потребителите – разпределение на потребителите по типове, според целите и стратегията на сайта;
 • Взаимодействие с потребителите – определяне начините на взаимодействие с потребителите;
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *