Кутия за софтуер или книга - урок за photoshop

Кутия за софтуер или книга – урок за photoshop

Кутия за софтуер или книга – урок за photoshop

В урока ще научим как в няколко лесни стъпки можем да направим кутия за софтуер (на същия принцип аз направих обемна книга).

1. Отворете нов документ с подходяща големина например 500х500 pixels с transparent background.

 

2. Използвайки Rectangular Marquee Tool (M) направете селекция като тази на картинката.

3. Сега за foreground изберете този цвят #345581 (разбира се можете да изберете и друг), а за background#18293d.

Заливаме селектираното поле използвайки Gradient tool.

Заливката правим като „рисуваме” линия от горе надолу и задържаме клавиша Shift, за да стане правилен градиента ни.

4. Натиснете Ctrl+D, за да размаркирате.

5. Дублираме слоя (Ctrl+J).
6. Чрез влачене с мишката преместете нови слой под първия.

7. След това чрез Move Tool (V) преместете градиента така, че най-тъмната му част да съвпада с най-светлата.

8. Създаваме нов слой (Shift+Ctrl+N) (новият слой трябва да е най-отгоре).
Използваме Rectangular Marquee Tool със следните настройки:

Натиснете някъде в документ. Би трябвало да получите правоъгълна селекция.

9. Избираме Paint Bucket Tool (G) и заливаме селекцията с някакъв цвят. Аз избрах този #636363.

10. Копираме слоя Ctrl+J. Чрез Move Tool (V) местим правоъгълника по права линия до стария. Ако ни се е размаркирала селекцията с десния бутон на мишката натискаме върху новия слой заедно с клавиша Ctrl така ще се маркира. Заливаме с цвят по-светъл от предишния, например бяло или много светло сиво.
Размракираме.

11. Чрез Move Tool (V) увеличаваме размера на правоъгълника по широчина.

12. Започваме с най-интересните стъпки.
Избираме Edit>Transform>Perspective.

13. Издърпваме краищата на правоъгълника ни. Наклона трябва да е според това колко дълбока искаме да е перспективата – не прекалявайте, особено ако след това ще слагате картинки или надписи. Нашата картинка трябва да изглежда нещо подобно.

14. Отиваме на долния слой. И отново с Edit>Transform>Perspective задаваме перспектива, която да стои реалистично.

С тази стъпка нашата подготвителна работа е свършена.15. Първото, което направих е да увелича малко целия размер на моята кутия, защото така ми изглеждаше малка за размера на файла. (маркирах и двата слоя, като натиснах Ctrl+левия бутон на мишката) и с Move Tool (V) увеличих общата големина на кутията.

16. Трябва да имаме картинка на софтуер, може и корица на книга, по-горе обясних, че същия урок може да се използва и за направата на обемна книга.

За съжаление моята картинка не е много качествена, но вярвам, че вие ще намерите по-хубава. Отворих картинката с корицата и чрез Ctrl+A и Ctrl+C я маркирах и копирах. Връщайки се на файла с кутията зададох Ctrl+V и така я добавих като нов слой.

17. Картинката е малко по-голяма от кутията за това с Transform tool я намалих малко. Като гледах краищата и да съвпадат с тези на големия правоъгълник.

18. Преди да избера Edit>Transform>Perspective ще копирам част от книгата, за да я използвам за другата част от нашата кутия. В конкретния случай избрах да маркирам част от дясната страна на картинката като внимавах да не засегна надписи (в други случаи точно избора на надпис или част от картинката може да е вашата цел).

След като съм маркирала частта, която ще използвам за другата страна на кутията натискам Ctrl+J – така я копирам на новия слой. На този етап ще му задам да не се вижда, за да не ми пречи на работата.

19. Връщаме се на слоя с копираната картинка и използваме Edit>Transform>Perspective. Напасваме я така, че плътно да съвпада с предишния правоъгълник. Ако ще ви е по-удобно можете да намалите Opacity слоя на 30-40%.

20. По същия начин постъпваме и с другата страна. Само, че работим със слоя, който преди малко направихме невидим. Първо преместваме копираното правоъгълниче на удобно място, след това чрез Transform tool го увеличаваме адекватно на правоъгълника и чрез Edit>Transform>Perspective го напасваме по него.

21. За да запазим съотношението тъмно-светло задавам и за двата слоя блендата на multiply. (Всъщност по-опитните с Фотошоп биха могли да прескочат по-горните стъпки от 1 до 14 и да потъмнят едната страна използвайки Image>Adjustments>Brightness&Contrast).

22. До тук добре! Но нека да внесем още малко естетика в нашата работа.
Маркираме всички слоеве с кутията (от 2-5) и ги копирам.

За да ми е по-удобно събирам новите слоеве в един общ.

23. Премествам слоя под тези с другите с кутията. И от Edit>Transform> Flip Vertical обръщам кутията. Премествам я в долния край на документа. След което избирам Add Layer Mask.

24. Избираме Gradient Tool. Задаваме за foregroundбяло, а за backgroundчерно. Най-лесно става като натиснете на малкото прозорче, под тези, който показват цвета с който в момента работите.

Отново натискайки Shift заливаме. Може да намалите Opacity, за да стои сянката ви по-естествено.

25. Можем да добавим и малко светлинни ефекти. Преди това събираме всички слоеве (Marge Visible). И от Filter>Render>Lighting effects, задаваме подходящи настройки на светлината.

Светлината стои прекалено силна. Ето защо отивам на Edit>Fade Lighting effects и намалявам Opacity-то на ефекта.

Това е!

Ето и резултата ми с книга.

Сигурна съм че ще получите великолепни неща. Лека работа.

февруари 2008г.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *