Consumer to Consumer

Отношения Потребител – Потребител (Consumer-to-Consumer, C2C)

Отношения Потребител – Потребител (Consumer-to-Consumer, C2C)

 

При бизнес моделът С2С се визират отношенията между две страни, които не са обвързани с дадена търговска или друга фирма. Уточняването на условията, цената и принципа на търговия в повечето случай е чрез свободно договаряне. Тези отношения се срещат сравнително рядко във физическия свят, но в Интернет са много обичайна практика.

В Интернет има специално създадени брокерски сайтове за целта ebay.com – един глобален онлайн сайт за търговия, които предлага на милиони потребители изключително голямо разнообразие от стоки и услуги (в сайтът може да се намери практически всичко), подобен е craigslist.org, в България също има изключително добри и мащабни платформи, на които хората могат да разменят стоки и услуги. Често този тип услуги може да се осъществява и чрез специализирани форуми или социални мрежи. Повечето от сделките в тези случай възникват спонтанно и контролът по коректното финализиране на търговските отношения е доста по-нисък.

 

Най-често моделите на платформи, които предоставят възможност за среща на заинтересовани страни предлагат безплатно услугата на купувачите, но изискват такса от продавачите. В този тип сайтове потребителите са активната роля, когато говорим за търговски измами, неподходящо съдържание и др. Много от тези сайтове предлагат стоки – нови и втора употреба. Към тази категория бихме могли (с леки уговорки) да вмъкнем и сайтовете за фрийлансъри.

 

Привлекателността на този модел е в предположението, че в процеса на осъществяването на сделките има по-малко посредници, което би трябвало да повлиява положително върху цената.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *