Платени или органични резултати

Платени или органични резултати

Платени или органични резултати


[dropcast form=“no-form“]О[/dropcast]сновната задача на SEO
оптимизацията е вашият сайт да излиза на предни позиции в големите резултати в при търсене в Интернет. Най-голям пазарен дял сред търсачките има Гугъл (Google) – ето защо, повечето усилия за оптимизация са насочени към този лидер.

Резултатите, които се показват, когато Google връща заявката за търсене са два основни вида – органични (безплатни, натурални, естествени…) и платени:

Органичните резултати – са резултатите, които са безплатни. Определено да сте номер 1 в органичните резултати е много по-добре отколкото да присъствате в платените. От една страна това ще намали разходите ви за реклама. От друга страна е доказано, че органичните резултати вдъхват по-голямо доверие у потребителите.  Но борбата и времето за постигане на завидна позиция е дълга и съвсем не е толкова „безплатна”.

Да предположим, че току що сте пуснали чисто нова уеб страница в интернет. След определен период от време ботове (алгоритмичните програми на търсачките) обикалят из интернет търсейки нови сайтове, какъвто е вашият. Роботите на Google сами намират вашата страница или ако открият линк към нея от друг сайт. Рано или късно (максимум седмица – ако кода не е добре оптимизиран може и повече от месеци) ботът „прочита” съдържанието на вашата страница. Той включва съдържанието в базата данни (индексира), след което вашият сайт ще бъде откриваем посредством определени ключови думи и фрази, които се съдържат в съдържанието на страниците. За роботите на търсачките е важно къде, колко и какви са въпросните ключови думи. Според различни системи за класиране (старост на сайта, авторитет, съдържание, линкове и т.н.) вашият сайт се появява на определена позиция в резултатите.

Платените резултати – Името подсказва, че за този вид резултати се плаща. От една страна се плаща, за по-бързо включване на сайта ви в индексите на търсачките. Повечето търсачки предоставят услугата “плати за представяне(от англ. – pay-for-performance). Тази услуга дава възможност сайтът ви (негов банер или текст) да се появяват в резултатите по дадена от вас ключова дума или фраза. Друга услуга на търсачките е спонсориран резултат, най-често той е под формата заплащане на клик (pay-per-click или цена на клик – cost-per-click).

Както по-горе писахме е добре да сте на първо място в органичните резултати (малко по-долу подробно ще опиша защо). Най-добрата политика за нов сайт, който държи на бързи резултати е да се възползва от двата метода. Умелото им съчетаване ще доведе до максимално бързи резултати и по-бърза видимост (откриваемост) от търсачките (SE visibility).

Когато се използва смесения метод (SEM) за постигане на по-бързи и добри резултати не трябва да забравяме, че целта е не просто да сме на първо, второ или пето място в търсачката, а да достигне до максимален брой посетители, които  постепенно да се превърнат в редовни потребители на сайта и евентуално лоялни клиенти.

 

Този пример от Google показва как платените резултати се появяват по-горе, след което са естествените (органичните) резултати от търсенето. Имайте предвид, че Google показва една от областите с платени резултати – тази от горе или тази в дясно. Рядко ще ги видите и двете.

Не е трудно да се досетите, че позицията ви в резултатите от търсене е от огромно значение за трафика към вашият сайт. Има много фирми, които се занимават с потребителското поведение. Резултатите и анализите редовно се актуализират, но колкото и да са различни тези проучвания по едно си приличат  -значително предимство имат резултатите от по-високите позиции:

 

Практически първите десет резултата получават 89,71% от всички кликвания. Следващите 10 резултата (втора страница на Google) събира около 4,37%, трета страница 2,42%, и пета страница едва 1,07%, за всички останали страници резултатът е по-малък от 1%.

Според проучване на Корнел, 72% от търсещите кликват върху първата връзка, като тук се има предвид, че около 25,5% четат всички резултати на първа страница, след което решават коя страница да посетят.

Според данни от изследвания за проучване на пазара на Enquiro, Didit и Eyetools става ясно кои резултати от биологичното и платеното търсене получават най-много кликвания.

ТАБЛИЦА Видимост на резултати от търсенето:

Позиция: Безплатни резултати Платени резултати
Видимост: Видимост:
1 100% 50%
2 100% 40%
3 100% 30%
4 85% 20%
5 60% 10%
6 50% 10%
7 50% 10%
8 30% 10%
9 30% >10%
10 20% >10%

 

Забележете, тези данни показва, че видимостта при органичните резултати е двойно или повече (до шест пъти) на видимостта на една и съща позиция в платените резултати. Така например, само 60% от потребителите е възможно някога да забележат естествен резултат от търсенето в позиция пет, но при платените резултатите е дори по-лошо, само 10% от потребителите забелязват резултата в петата позиция.

Ето някои допълнителни изводи от различни проучвания:

  • • 85% от търсещите предпочитат да кликват върху органичните резултати.
  • • Първите четири спонсорирани резултата имат шанс да получат кликване колкото органичните сайтове, които се класират на 7-10 място.

Взаимодействието между природно и платено търсене

iCrossing публикува доклад през 2007 г. (http://www.icrossing.com/icrossing-search-synergy-report-natural-paid), които показа, че има силно взаимодействие между органичното и платено появяване на резултатите. Проучването показва какво се случва, когато включите органично и платено търсене.

 

Показано е, че за година броя на импресиите нараства значително, което предполага, че ще има положителен ефект върху вероятността посетителите да извършат сделка.

През януари 2012 Google пусна подобен доклад.

Страницата за търсене ви дава повече от една възможност да се покажете и привлечете потребители. Ако имате финансовата възможност е добре да се възползвате от комбинацията органични и платени показвания, особено ако сега стартирате вашият интернет бизнес.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *