Подбор на Ключови думи и фрази

Подбор на Ключови думи и фрази

За създаването на успешна Интернет маркетинг кампания се изисква добре изготвена стратегия по подбора на ключовите думи и фрази. Изборът на правилните ключови думи около които да се оптимизира съдържанието е в основата на успешната кампания. Ако изборът на ключовите думи не е удачен то е много вероятно цялостната рекламна кампания да бъде само загуба на ресурси.

Има много начини да се определят точните ключови думи. Обикновено крайният списък е резултат от внимателно анализиране на:

  • това което хората търсят (анализ на таргета);
  • изборът на конкурентите;
  • точно описание на вашият бизнес или услуги.

Намирането на правилните ключови думи може да стане след задълбочен анализ на таргета, които засяга бизнеса. Тук на помощ идват инструментите от класическия маркетинг.

  • Знаете ли кой е вашият предпочитан таргет?
  • Какви думи (жаргони) използва той?

Представителите на различни социални групи често имат различна “терминология”, а това са думи, които вашите клиенти биха използвали за да ви потърсят. Анализа на желания таргет ще ви вдъхнови да намерите нови идеи при подбора на ключови думи и фрази.

Всъщност ако създавате списък за вас е лесно, но е добре преди всичко да мислите като клиент.

Запишете основните категории на бизнеса си. Всички думи или фрази, който го описват. След като имате описание на желания таргет включете и думите, който представителя на дадена категория би използвал. Всички думи и фрази, които вашите клиенти биха използвали, за да опишат вашите продукти или услуги.

Например:

Вашият бизнес продава мебели за дома. Най-вероятно първите ключови думи, които ще запишете ще са:

мебели, мебел, мебел за дома, мебели за дома и т.н.

Бихте могли да добавите:

мебели за кухня, кухненско обзавеждане, шкафове за кухня и т.н.

Има много методи, които биха провокирали вашето творчество при измислянето на нови и нови думи и фрази. Разглеждайте всяко качество на вашия продукт „Красиви мебели за дома”, „Практични мебели”, „Удобни столове” и т.н., с какво той е по-добър и по-различен от конкурентния, какви уникални характеристики има?

Имайте предвид, че прекалено конкретните думи може да не стигнат до хората или поне не до желания брой клиенти. Използването на специфични термини би стеснило и затруднило попаденията.

След като имате пълен списък на ключови думи ги групирайте в теми. Групираните ключови думи могат да ви помогнат:

  • – за създаване на целеви страници, на които акцентирате върху конкретен продукт или услуга;
  • – създаване на теми с подходящо съдържание;
  • – планиране на рекламните кампании и наблюдаване реакцията на отделните категории клиенти;
  • – по-лесно добавяне на нови ключови думи и фрази и т.н.

 Например:

Имате онлайн магазин за цветя. Можете да създадете категория „сватбени букети”, „цветя за първа среща”, „саксийни цветя” и т.н. На база тези категории бихте могли да създадете различни целеви реклами и рекламни кампании. Създаването на ключови думи и фрази на база тези категории ще обогати и разшири потенциалните ви клиенти.

 

Подходящ брой ключови думи и фрази.

Според водещи интернет маркетолози полезно за всяка рекламна кампания е да има между пет и двадесет ключови думи. Бихте могли безпроблемно да включите и повече думи, които да групирате в теми и категории. Наблюденията показват, че по-малкият на брой, но добре насочени ключови думи осигуряват по-голям брой ефективни клиенти.

Ако използвате тип широко съвпадение от вас ще се изисква да включите максимален брой вариации на ключовите думи, в това число и неправилното им изписване.

 

Обикновено най-ефективни са ключовите думи, които се състоят от два или три елемента (фраза с две три думи).

Примери:

Ключова дума с широко съвпадение

Съвпадение при търсене ще има при следните думи

мебели

мебели

купуване на мебели

мебели за баня

черни мебели

цветя

цветя

саксийни цветя

розови цветя

едногодишни цветя

цветя за сватба

бонбони

бонбони

шоколадови бонбони

локумени бонбони

бонбони за деца

бонбони за гърло

Отрицателни ключови думи

Със сигурност бихте искали да предотвратите показването на вашият уеб сайт за дадени думи (провал, некоректност, менте и т.н. – със сигурност са думи, които бихте искали да избегнете). Но има и негативни ключови думи, които бихте искали да бъдат част от рекламната ви кампания (употребявани дрехи ако става въпрос за магазин за дрехи втора употреба).

 

Инструментите за мониторинг на ефективността на ключовите думи и фрази ще ви дадат ориентир кои думи са имали желан ефект. Добрите инструменти ще ви покажат допълнителни ключови думи, а също така колко често тези думи се използват в заявките за търсене.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *