Ключовите думи – най-важният елемент в SEO

Ключовите думи са най-важният елемент в SEO

 

Ключовите думи са най-важният SEO елемент. Изборът на правилните ключови думи е първата и най-важна стъпка във всяка успешна интернет кампания. Всяка добре планирана SEO, copywrite или интернет маркетингова стратегия се опира на въпросните ключови думи. Ако не успеете с тази най-първа стъпка, в следващите етапи е много вероятно да не постигнете желаните резултатите.

Има много начини за намиране на правилните ключови думи и фрази около които да се оптимизира вашият сайт. За целта се съставя списък. Обикновено списъкът се изготвя след внимателен анализ на това, което населението търси (тук на помощ идват класическите маркетингови похвати), изследване на ключовите думи на вашите конкуренти, както и точно описание на това което правите – думите, които описват вашият бизнес.

 

1. Изборът на правилните ключови думи.

Изглежда, че времето, когато бихте могли лесно да получите предни резултати за една дума е минало. Сега, когато мрежата е толкова гъсто населена със сайтове, е почти невъзможно (и неоправдано скъпо) да се постигнат дългосрочно първи позиции в търсачките за единична дума. Постигане на постоянно най-високи позиции за фрази от две или три думи е по-реалистична цел.

Например: Да предположим, че имате сайт за кучета, НЕ се опитвайте да оптимизирате за ключова дума „куче“ или „кучетата„. Вместо това бихте могли да постигнете много по-добри резултати като се съсредоточите върху ключови думи като „обучение за кучета“, „малки породи кучета“, „домашно приготвена храна за кучета“, „рецепти за кучешка храна“, „отглеждане на кучета” и т.н.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се спрете на ключови думи, които описват съдържанието на вашия сайт (разбира се бизнеса ви). В идеалния случай, вие имате информация за това какви ключови думи и фрази ще използват вашите потребители. Можете да използвате инструменти за подбор и анализ на ключови думи. В интернет има голям брой платени и безплатни инструменти. Един от най-добрите е инструментът за ключови думи на Google. Чрез него ще получите списък на ключови думи, както и помощ при селекцията на няколко ключови думи, които изглеждат близки и които имат достойни условия за глобалния обем на търсене.

При избора на ключови думи, с които ще се оптимизира вашият сайт и съдържание, трябва да се помисли не само очакваният трафик, но също така и за уместността (целенасочеността) на тези ключови думи по отношение на вашият сайт. Ясно е, че тесните ключови думи са с по-малко търсене, но те са много по-ценни от общите ключови думи, защото потребителите ще бъдат по-заинтересовани от вас т.е. тесните ключови думи ще филтрират ненужния трафик. Да речем, че има раздел във Вашия уеб сайт, където са дадени съвети за избор на порода куче като домашен любимец. Ще откриете, че резултатите с ключова дума „отглеждане на немска овчарка“ Ви дават по-добри резултати, отколкото по-общата фраза „кучета немска овчарка“. Страницата за избор на домашен любимец няма да предизвика голям интерес при настоящите собственици на немски овчарски. Тя ще бъде актуална за потенциалниte собственици на породата. Така че, когато анализирате броя посещения, обърнете внимание на уникалните посещения, които се вписват в темата на вашият сайт.

 

2. Ключови думи плътност

След като приключите с подбора на ключови думи, които описват вашия сайт (бизнес или услуга), ключови думи и фрази, за които се предполага, че са от интерес за потребителите е редно да преминете към следващата стъпка. Оформяне плътността на целевите ключови думи.

  • Препоръчителната плътност е 3-7% за основните 2 или 3 ключови думи и 1-2% за второстепенни ключови думи.

Колко от списъка с думи да използвате за оптимизиране – това е въпрос на избор. Разумния брой думи е около 5-10 до 20. Може да се опитате да оптимизирате списък от 300 ключови думи, но скоро ще се убедите, че това е безсмислено. Компромисен вариант е да създадете теми и целеви страници. Всяка целева страница да акцентира върху конкретни ключови думи. Този метод ще ви помогне и по-нататък, когато правите анализ на ефективността на оптимизацията.

Роботите на търсещите машини, в частност тези на Google, са много „чувствителни” и „обидчиви” по отношение измама. Безсмислените текстове с цел насищане на ключови думи и фрази няма да ви свършат работа. Според търсачките този тип пълнеж е неетична практика, която бива наказвана.

  • Всъщност писането на качествени и смислени текстове е най-добрата рецепта за оптимизиране на текст. Текстът, който ще заинтригува читателя ще заинтригува и търсещата машина.

 

3. Ключови думи на специални места

Ключовите думи са много важни не само като количество, но и като качество. За търсачките е от голямо значение къде се намират въпросните ключови думи и фрази.

Ключови думи в URL адреси и имена на файлове

Използването на ключови думи и фрази в името на домейна и целия URL адрес на сайта е важно. Презумпцията е, че ако вашият сайт е на тема цветя, най-вероятно ще имате „цвете„, „цветя„, или „цветенца“ като част от името на домейна.

Когато сте на лов за ключови думи в името на домейна, не бъдете алчни. От гледна точка на оптимизацията е добре да имате не повече от 5 ключови думи в URL адреса. Защо ли? Ето една причина: представете си колко дълго и трудно ще се помни дълъг URL адрес. Трябва да се намери баланс между ключовите думи в URL и използваемостта на сайта. Опитът показва, че повече от 3 думи в URL адреса е твърде много.

Имената на файловете и директориите имена също са важни. Често търсачките ще дадат предимство на страници, които имат ключова дума в името на файла. Обърнете специално внимание на снимковия и видео материал. Използвайте описателни имена за графичните и видео материали. Търсачката би дала предимство на име като това: „вечерен-изглед-от-варна.jpg” и би пренебрегнала наименование като “photo001.jpg”. Когато името на файла съдържа повече от една дума използвайте като разделител обикновено тире.

 

Ключови думи в страницата и заглавията

Заглавието на страницата е специално място. Съдържанието на <title> маркер обикновено служи като ориентир за повечето браузери и търсачки (включително Google).  Това не е задължителен HTML елемент. Ето защо много уеб дизайнери и програмисти го оставят празно. Оставяйки тага  <title>  празен браузърът ще го прочете  като „Untitled Document“ или подобно. Ако целите добре оптимизирано съдържание е недопустимо да имате „неозаглавен документ”.  Вместо да оставяте  <title>  празен, е по-добре да напишете поне заглавието на страницата в него.

  • За разлика от URL адресите, при заглавията можете да сте многословен. Според W3C consortium, идеалната дължина на <title>  таг е 64 символа. Включете най-важните ключови дум. Тук правилото от частното към общото важи в пълна сила.

 

Ключови думи в позиции

Ключови думи се поставят в заглавията на отделни параграфи, в свързаните подтеми, в заключителните елементи… и т.н.. От литературна гледна точка поставянето на ключови думи и фрази във всеки параграф може да е малко безсмислено, но от гледна точка на SEO този маниер е изключително добър. За SEO е добре ако ключовите думи и фрази присъстват, в колкото се може повече елементи от страницата. Използването на тагове като <h1>, <h2>, <h3>, … <strong> са добре за вашата оптимизация. В отделен текст е допустимо да има маскимално по един H1 таг. Използвайте го разумно. „Добре дошъл“, „Приятно ни е, че“, „Нашият сайт“ и т.н. са недопустими „ключови думи“, които ще използвате във важните тагове.

Технически ограничения за дължина на съдържанието и насищането с тагове практически няма. Но здравия разум подсказва, прекаляването ще се обърне срещу вас.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *