Момчил Марчев специалист по онлайн репутацияМомчил Марчев специалист по онлайн репутация

Каква е тайната на добрата онлайн репутация? Ексклузивно от Момчил Марчев

Интервю със специалистът по онлайн имидж и корпоративна онлайн репутация Момчил Марчев. Създател на Създател на О Ди Ес – фирма за дигитален интегриран маркетинг и PR – www.ods.bg

 

Зрасти Момчи, как я караш, има ли тяга, нерва, упование?

Докато дишаме, ще чоплим интересни неща, ще иновираме, ще образоваме, ще помагаме.

 

Онлайн репутацията, как е с тролосилите, как е с кратките и динамичните схватки?

Ами троловете като количествен арсенал, безумни и необуздани свърши, то това е като драскачите журналисти, рано или късно, полета на кариерата им свършва и/или „чупят“ перото от натоварване/натягане. Да разкрачиш перцето на писалката, двете части и струята да стане силна и да омаца:), сещащ се нали? Интензивният политически живот последната година катализира и процеса на прочистване на самозваните изпълнители на услугата ORM – Online Reputation Management.

Вече елфите си имат ментори, минават обучение от журналисти – водещи медийни кадри, политолози, социолози и т.н. Изграждаме в тях и меки умения за твърди резултати 🙂 24/7, натоварването е жестоко. Ако PR-ите 1.0 работеха за медиен комфорт в медии, то ние работим в необятната среда WEB2.0 няма как, тегаво е, но пък интересно, точно защото е необятно, непредвидимо, мистично:).

 

А SEO 2.0?

Да, има и такова нещо, Пингвина излови SEO-тата, макар, че те като риби гледаха дълго време да се изплъзват и да симулират релевантни линкове, на „точните“ места, с „чук и гек“ похвати. WEB 2.0 scrapebox коментари, спамърски гест блогинг, WEB 2.0 блог мрежи, явно WEB 2.0 не е това, трябва по демократично и натуралистично:) Трудно е да симулираш паралелна реалност за Гугъл, няма как да има твоя среда WEB 2.0.

 

Някак пишеш като Сойка Присмехулка, нали и ти си от SEO отбора?

Да, така е, минах от там, но за мене SEO винаги е бил инструментариум за правене на интегриран маркетинг или качествен електронен PR, просто съумях да надградя навреме. Това е като диги светоусешане, останалото може да кажат клиентите.

 

Е те клиентите за репутация са едни разговорливииии:)

Охххх, болната тема балканджийска, всеки тук е безсмъртен и не „сака“ превантивна репутация. „Оти“, то толкова ни е отношението и към здравето, „него нема да го лепне“.

Булгериън тупан техно – симфония в SERP подредба на щрауса заровил глава в пясъка:)

 

Стана доста какафонично, дай малко по-подредено 🙂

Ами ето –http://www.slideshare.net/willfleiss/seo-web-20-era-johns-hopkins-university-presentation

SEO Web 2.0 Era – Johns Hopkins University – мисля да е добре, тежко, правдоподобно:)

 

Ами PR 2.0 къде е?

Ами ако SEO сега се класира в WEB 2.0, то PR 2.0 е от 2009-та понятие, наложено, което направи голямата чистка и в България на пистата на PR агенциите.

Анотацията на тази книга от тогава е красноречива – http://www.helikon.bg/books/96/-pr-2.0_148220.html#book_info

Сега, 2014-2015 ще ни преброи живота и дигитата, усеща се умората и повтаряемостта на заучени действия – няма да остане незабелязано от клиентите 🙂

 

Дай нещо по оптимистично!

Ами в стил Дани де Вито ли?

 

Нееее, сещам се какво ще кажешшш:)

Нека останат най-добрите, които имат идеи, пък дори и част от тях да са тези, които обичат „парите на другите“, пазарна икономика е.

 

Благодаря ти за това интервю!

И аз

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *