Планиране на уеб сайт

Планиране на уеб сайт – бърз наръчник

Защо е нужно да се планира?

Създайте и следвайте план, ако искате да създадете успешен уеб сайт.

 

Благодарение на съвременните технологии днес техническото създаването на уеб сайт е по-лесно, от когато й да е било. Днес бихте могли да създадете свой сайт с няколко клика на мишката. В Интернет има изключително богат избор за направата на собствен сайт:

 • Системи с отворен код като: wordpress, drupal, joomla, prestashop, open cart, magento и много, много друго.
 • Интернет базирани инструменти като: wix, Weebly, yola и др.
 • Блогове като: blogger.com, wordpress.com и др.

 

Разбира се тези „лесни“ технически възможности си имат и своите недостатъци. Често се появяват проблеми със скоростта на зареждане и крашване на сайта (счупване и неспособност да се зареди), много от готовите системи имат дупки в сигурността, определено тяхната надеждност е много по-малко и т.н. Въпреки някои недостатъци, които биха могли да бъдат отстранени от професионалист, тези решения те си имат своята роля в изграждането на уеб присъствието. Все пак в много отношения са по-евтини и пестят доста време.

 

Да техническата част е лесна, но от слабото планиране идват серия главоболия.

 

Негово величество планът. Планиране на уеб сайт, но Защо чак план?

 

Един от най-често срещаните проблеми при разработването на интервент сайт (или Интернет бизнес) е, че хората наистина не знаят точно какво искат.

Планирането е от съществено значение за повечето фирми, организации и хора. Много бизнесмени, мениджъри, управители, маркетинг специалисти и др. отделят твърде малко време за планирането на своите уеб сайтове и резултати е съответно са незадоволителни, хаотични, не ефективни. Малцина разбират, че планирането в Интернет е също толкова важно, колкото и всяко друго бизнес планиране.

От една страна планът и неговото спазване ще ви гарантира, че няма да пропуснете важен детайл в процеса на създаване на вашият уеб базиран бизнес. А от друга ще знаете точно какво искате да постигнете от вашето Интернет присъствие. А ако нещата не се случват ще можете да преразгледате плана си и да видите, къде нещата не са планирани добре.

Би било трудно в рамките на един материал да се даде изчерпателна рецепта какво точно да съдържа един план за уеб сайт. Подобно на всяко бизнес планиране и тук нещата съдържат много аспекти, детайли и елементи.

Уеб сайтът ви, заедно с цялото ви Интернет присъствие би трябвало да действат съвместно с цялата маркетингова концепция на фирмата. Оценката на потребностите на сайта отлично се припокриват с усилията и подходите на маркетинговият отдел.

 

Всяка жаба да си знае гьола… кой какво ще прави

В един сравнително по-голям уеб проект има различни роли, определянето им е едно добро начало в процеса на планирането. Най-често срещаните роли в един средно голям уеб проект са:

 

 • Ръководител на проекта;
 • Copywriter или редактор;
 • Уеб дизайнер (графичен дизайн, илюстрации, Web дизайн);
 • HTML кодер (HTML, CSS, JavaScript, Flash);
 • Web или CMS разработчик.

 

Хубавата новина е, че един човек може да играе няколко роли – нещо обичайно и естествено за малките и средни уеб проекти.

 

Помислете кой ще е отговорен за съдържанието на сайта

В малката организация това може да сте вие, но в голяма бизнес организация може да са нужни 5, 10 и дори 15 човека, които да допринасят за съдържанието на сайта. В процеса по развитието и оптимизирането на сайтове има едно твърдение, за което абсолютно всички са единодушни – „Колкото повече съдържание има в сайта, толкова по-добре.“

 

Съдържанието не е просто текст

Днес съществуват голям брой мултимедийни елементи, с които може да се повиши привлекателността и функционалността на сайта:

 • Снимки;
 • Документи (обикновено PDF файлове);
 • Аудио;
 • Видео (т.е., вграден от YouTube или Vimeo, или самостоятелно хоствани);
 • Adobe Flash файлове;
 • Емисии съдържание (RSS от други сайтове, например);
 • Снимки (от Flickr може би);
 • Twitter поток;
 • Facebook списък „приятели“;
 • И много, много други

 

Предварително планиране

 

Преди да започнете с каквото и да е трябва да уточните две неща:

 • Каква е целта на вашият уеб сайт?

 • Коя е неговата аудитория (заинтересовани лица)?

 

Определянето на целевата аудитория

е важно, защото тя ще ви даде основна насока какво ще бъде добре да правите след това. От тук тръгва построяването на дизайна, съдържанието, структурата, функционалността и т.н. Често бизнесмените правят едни обобщаващи твърдения от типа: „всички мъже / жени са мой клиенти“. Мислите ли, че това твърдение е вярно? Може би. Но то е твърде широко и обобщаващо. Например вие продавате печки. На пръв поглед описанието всички мъже/жени влизат в категорията? Добре, а какво ще кажем за хората, които не готвят? Или за няколко семейства, които си делят едно домакинство? А студентите? Или тези, които са си закупили печка през последната година? А пенсионерите с доход около 250 лв.? Можете ли да добавите още, които не влизат в категорията търсещи печки?

Мисленето за (и по-точно като) вашите клиенти ще ви ориентира какво съдържание да изградите. Едва ли е голяма тайна, че различните хора се интересуват от различни неща, по различен начин. Знаете ли, с кого се опитвате да комуникирате? С мъже, жени, спортни фенове, собственици на големи имоти, фенове на скъпи коли, домакини, кокетки, предприемачи, студенти? Искате или се надявате вашите продукти да се продават? Какъв тон ще използвате в уебсайта – делови, научен, приятелски, небрежен, „готин“, „сух“, обърнат към вярата или фактите, терминологичен?

 

Функционалности или какво е нужно да има във сайта, за да се стигне до крайната цел?

Обмислете от какви функции се нуждае вашият онлайн бизнес проект. Без какво не може да функционира (може би от количка, чрез която да се финализират поръчките)? Какво може да се добави, за да бъде по-функционален (система за обратна връзка, търсачка)? Кое е излишно (святкащите надписи)?

Например ако искате да продавате продукти то определено ще имате нужда от система за обработка на плащаният, пазарска количка, издаване на фактури, система за връзка с куриери, система за изпращане на имейли до клиентите, може би опция за показване на промоционални продукти, рейтинга система и т.н. Много от безплатните решения, за които в началото споменах, имат готови решения за част от тези функции, но често те не са особено практични и и не винаги са напълно адаптирани към вашият конкретен случай.

Може би искате да имате красива галерия със снимки и клипове? Колко големи ще бъдат размерите на тези файлове (снимките и видеото)? Кой ще изработва тази мултимедия? Ако ще бъдат на ваш хостинг със сигурност ще трябва да платите допълнително за протстранството, което ще се наложи да използвате. Тези „подробности“ са важни, особено когато планирате бюджета си.

Част от уеб съдържанието ще се определи лесно, но друга не чак толкова. Например имате страница за контакти. Какво ще включите в нея? Обикновено се тук се слага: името на фирмата, адрес (може да бъде добавена карта), телефони, имейли, лице за контакт, добра идея е тук да поставите и форма за обратна връзка.

Може би искате да имате снимкова галерия? Чудесна идея! Но какво точно ще се включва в галерията? Ще бъде мрежа от миниатюри с хубаво наслагване и поп ъп, когато се натисне върху снимка или може би искате да има много галерии подредени в различни категории, които галерии да включват нужните мета данни за проследяване от търсачките? Ще има ли система, чрез която потребители ще оценяват тези снимки? Ще може ли да се коментират, ще има ли интеграция на тези коментари със социалните мржи? Ще могат ли тези снимки да се изтеглят, а ще има ли възможност за изтегляне на снимки с висока разделителна способност? А да се изпращат по имейл? Ще има ли галерии, където потребителите ще могат да добавят свои снимки? А да се „тагват“ върху тях?

С тези два примера се опитах да покажа,защо планирането и дефинирането на всеки тип съдържание е важно (галерията и „за нас“ определено не са от най-„трудните“ секции в сайтовете). Ако не сте наясно какво точно искате, то не очаквайте уеб разработчика да го направи. Дизайнера или програмиста ще реализира най-доброто си предположение, за това какво трябва да бъде включено във всяка страница и във всеки тип съдържание на сайта ви. Наистина някои типове елементи като календар за събития, персонални директори или блог могат да осигурят приблизителна референта рамка, но все пак тези елементи се нуждаят от ясна посока – какво бихте искали да изпълняват, как ще бъдат използвани и т.н.

С цел да ви бъда полезна ви предлагам един списък на най-общите типове съдържание. Списъкът не претендира за изчерпателност, нещо което би било арогантно твърдение в днешните динамични условия и главоломното развитие на информационно технологичните комуникации. Не забравяйте, че това са само видове, а не определения:

 • Блог;
 • Банер реклама;
 • Дискусионен форум;
 • Документи;
 • E-търговия;
 • Форми за контакт, бърза връзка или нещо друго;
 • Физически продукти (? Колко);
 • Дигитално съдържание (какви и колко?);
 • Имейл бюлетин;
 • Календар на събитията;
 • Регистрация за събитие;
 • Галерия със снимки;
 • Управление на линковете (няколко десетки или стотици връзки, подредени по категории?);
 • Входящи RSS Feeds (изтеглено от други сайтове съдържание);
 • Изходящите RSS Feeds (вашето съдържание синдикирано към други уеб сайтове);
 • Търсачка;
 • Споделяне в Социалните медии (Twitter, Facebook, Google +, LinkedIn и т.н.);
 • Указател на персонала (Екип).
 • Карти

 

От къде да започнете?

На първо време вземете един лист и молив и надраскайте първата страница от вашият уеб сайт. Разбира се бихте могли да използвате някакъв най-лесния графичен софтуер, Excel таблици, приятен за работа инструмент е Gliffy.

Инструмента не е важен. Изберете този, който ще ви отнеме най-малко време, чрез който най-лесно ще можете да коригирате или да започнете от начало. Фокусирайте се върху целта.

В този етап не се гони художествен шедьовър. Целта е всички най-важни елементи от вашата уеб страница да бъдат представени т.е. да уточните точно какво ще имате, кое ще акцент и кое не, кое къде ще разположите и т.н. Използвайте прости форми.

 

Примерни елементи могат да са:

 • Навигация: Бутоните, чрез които потребителите ще могат да посещават основните раздели на вашия сайт.
 • Лого на фирмата: Обичайно се поставя в горния десен ъгъл, но вие бихте могли да измислите друго решение. Добра практика (особено за онлайн магазини или сайтове, които търсят телефонна активност) е да се поставят телефони, адреси и работно време в областта на заглавието.
 • Области съдържание: Къде ще се показват вашите различни раздели на съдържание? Дали ще бъде оформено като новинарски сайт? Ще имате изложен водещ /топ, промо/ продукт или продукти? Някое видео? Препоръки от доволни клиенти.
 • Търсачка – къде ще се намира? Ако ще разработвате сайт, който разполага със стотици продукти или ще сте обемен информационен портал е добре търсачката да е на видно място.
 • Вход за потребители, абонамент за нюзлетър.. и т.н.

 

Бихте могли да започнете с най-простите неща като например: За нас, Продукти, За контакти и т.н. След това се опитайте да организирате главните категории, под-категориите, изображения (колко големи ще бъдат, къде ще седят) и всички детайли, които смятате, че трябва да са на страницата. Тази визуална карта ще ви помогне да избистрите идеята си, да идентифицирате дупките в съдържанието си, ще ви ориентира колко страници ще трябва да има във вашият сайт, коя страница какво ще съдържа?

 

Добре обмислената структура на вашият сайт ще ви спести много време.

 

 Съдържанието и дизайна не са едно и също нещо

Разбира се дизайна и съдържанието са взаимосвързани работещи за вас, но също така те са и различни неща. Какво имам предвид? Да предположим, че във вашият сайт има набор от статии. И всяка статия си има:

 • Заглавие,
 • Мета заглавие,
 • Мета описание,
 • Автор,
 • Дата на публикуване,
 • Категория,
 • Обобщение,
 • Същински текст и т.н..

Тези частици информация, представляват едно цяло – вашата статия. В този момент, в този вид, няма значение какъв е дизайна – шрифтове, оформление, цветове, авторски миниатюри, подкрепящи изображения и т.н. Съдържанието само по себе си е информация, която не се губи дори и при отсъствието на дизайна, нали? Разбира се няма да е ясна и сигурно ще се чете трудно, но съдържанието не е променено? Всъщност това съдържание би било много удобно за хора, които са в неравностойно положение и не „четат“ така както ние го правим. Плюса на изчистеният вид съдържание е, че може да се чете от възможно най-широк кръг от хора и устройства. Това е и много удобен начин за архивиране на съдържанието.

 

Организиране на съдържанието и мета данните

Какво е това Мета данни?

Често чувате за тях? Най-често, когато хората чуят термина „мета данни“, веднага се сеща: „А, а, да това е за търсачките“. И да и не. Търсачките разчитат на тези мета данни, за да могат да индексират сайтовете по-ефективно и бързо. Въпреки това можете да използвате някои мета данни, за вас, без да ги показвате (дори и на търсачките). Казано възможно най-простичко мета данните е съдържанието за вашето съдържание.

При вземането на решение какви мета данни ще са нужни за всеки тип съдържание не е от голяма полза да се събират повече от колкото е нужно. Дори и да съберете по-малко от, това което по-горе посочих пак ще имате валидна статия. Абсолютния минимум е:

 • Заглавие,
 • Автор (това също можем да го махнем)
 • Основен текст.

Може би си мислите, че това е достатъчно и често оставяте материалите само с тези данни. Причина за това е, че не смятате, че няма да имате много статии във вашият сайт. Или че вашите статии ще бъдат кратки, толкова че те няма да имат нужда от обобщения. Друг аргумент е, че посетителите не ги е грижа кога е публикувана или в каква категория е статията. И вие можете да добавите други причини. Със сигурност тези мотиви можа да се верни днес и сега, от вашата гледна точка, но дали ще бъде така и догодина? Отдавна излязохме от ерата на статичните фирмени сайтове. Ако сега напишете добро съдържание, то ще бъде полезно и в бъдеще. С течение на времето, стойността на добрите мета данни се увеличава. Да предположим, че днес имате около 10-на статии, за които проследяването на автори и категории ви изглежда тъпо и безполезно. За две години обаче, вече сте изградили 150 материала, и ако се наложи тепърва да ги организирате … със сигурност в този момент бихте били щастливи, че от рано сте започнали с организацията им. Усилието да ги сортирате по автор, дата, категория, част от съдържанието (резюме) ще бъде лесно и бързо. Добре организираното съдържание лесно се конвертира в приложения или версии за мобилни телефони.

 

Рамките … или структурата на вашият уеб сайт

След като сте изгладили структурата на съдържанието, можете да се насочите към първата стъпка процеса на проектиране. Тук вече ще намесим и онова чудо „уеб дизайн“ т.е. оформлението на страниците. Имайте предвид, че уеб страниците трябва да са приятни за окото, но те не са живописен шедьовър т.е. тяхната основна мисия е не да бъдат непременно красиви, а функционални. Тяхна задача е да покажат по удобен, привлекателен начин вашето добро съдържание. Има голям брой инструменти за оформяне на външния вид на сайта: Photoshop, Illustrator, Visio, специализирани инструменти като Balsamiq.

Не е нужно вашият проект да е супер елегантен от самото начало – мислете върху функционалността. Акцентите, логичността, пространственото позициониране на елементите е много по-важно от големината на шрифтовете или цвета на бутоните (тези двете се сменят за секунди).

 

Стойността на добрият дизайн

Красивият дизайн е важен… особено по отношение на промишления дизайн (телефони, автомобили, телевизори…. всякакви уреди и технически чудеса). Когато говорим за уеб сайтове, често добър дизайн и внимание към детайла сякаш са дисконтирани. Мотива: ако нещо не работи, то не трябва да бъде прецизирано. Дали е правилно мислене? Вие преценете. Визуалната концепция заедно с логото, визитките, табелите, бланките за писма, билбордове и т.н. визуални форми на марката се отразява по начина, по който потребителите възприемат вас и вашият бизнес. Контактът на потребителите с вашия сайт е част от това впечатление. Когато един сайт е хармоничен, приятен за окото, лесен и интуитивен за навигация посетителите ще останат с положително впечатление. И обратно ако един сайт е задоволителен (за лошо изработен няма да говорим), или нещо дразни клиентите, това ще остави лошо впечатление, което освен, че ще бъде бариера за следващо посещение ще бъде и лоша реклама за бизнеса ви. Ако не харесат вашият сайт потребителите ще си тръгнат. Лесно можете да разберете, че нещо във уеб сайтът ви не е ок – погледнете статистиките си. Все пак тези статистики не могат да ви кажат точно какво си е мислел даден потребител, когато е напуснал вашият уеб сайт.

 

Дизайнът

Прототипа на всеки графичен дизайн на сайт най-често се прави на Photoshop или Fireworks (а понякога Adobe Illustrator). Идеята е да се направят максимално точни макети на визуалната концепция. Добре е да имате по един модел най-малко на началната страница и поне още на една вътрешна. Тук можете да включите вашите бранд характеристики – лого, цвят, шрифт и т.н. В този смисъл ако вече имате добре дефинирани графики в допълнение към логото, те трябва да диктуват дизайна на сайта. Ако все още нямате марка или цветова концепция, тогава дизайнерът трябва да направи всичко възможно, за да създаде работа, която най-точно отразява на бизнеса ви.

Съвет: Покажете дизайните на различни хора. Може да чуете доста критики, но по-добре на този етап, отколкото от 100 разочаровани клиента. Изслушайте мнението на колкото се може повече хора (особено ако имате 2-3 варианта). Желателно е това да не са вашите подчинени – кой смее да каже нещо лошо на шефа. Научете се да слушате градивна критика.

 

Тестване

Най-накрая имате своя брилянтен дизайн, който вече е превърнат в код, който работи. Вкарано е и първото реално съдържание. Идва ред на тестването. Предлагам ви един контролен списък, който е един минимум в процеса на тестване:

 • Проверете дали сайтът изглежда правилно (добре) във всички уеб браузъри – Internet Explorer – по-старите му версии може да ви изненадат не особено приятно, Firefox, Safari, Chrome ако имате възможност вижте как изглежда на някои мобилни устройства – ще си спестите време и усиля като направите малко проучване кой апарати се използват най-често;
 • Проверете дали всички функции работят гладко;
 • Тествайте всички форми. Проверете дали изпращат правилната информация.
 • Дали вътрешните и външни връзки (линкове) работят правилно;
 • Проверете дали изображенията са оразмерени правилно, всички изображения ли се отварят;
 • Връзките с външни софтуери – като например софтуер за имейл кампаниите ви, връзките със социалните медии, продуктов софтуер, товарителница и т.н.

 

Когато сте убедени, че всичко е наред – стартирайте!

 

След пускането

 

Имаме две новини – една добра и една лоша! Първата е, „Честито вече имате работещ уеб сайт“, а втората – работата по него тепърва започва.

 

 • Уеб статистика

Изключително важен елемент. Статистиката е информация за това какво правят хората на вашият сайт. За да бъде обективна статистика е нужно малко време т.е. не е няма смисъл да рефрешвате Google Analytic на всеки две минути. За анализите ще подготвя по-подробни материали, но на първо време можете да обърнете внимание на:

 • От къде идват посетителите на вашият уеб сайт. Търсачки, директен трафик, реклами (ако имате такива), имейли, социални мрежи, линкове от други сайтове.
 • Къде живеят тези посетители? Важно ли е това за вашият бизнес. И дали тези посетители са тези, които ви трябват. Ако имате сайт за бутикови дрехи едва ли посетителите от Канарските острови ще ви бъдат полезни (ако нямате езикова версия или изобщо не сте предвидили износ).
 • Какви интереси имат тези посетители?
 • Кои страници от вашият сайт са най-популярни? Защо?
 • Колко потребители идват на вашият сайт?
 • Каква е степента има на отпадане? (Това е, колко потребители посещават само една страница на сайта ви, преди да го напуснат.)

 

 • Резервни копия

Нямам намерение да ви плаша, но трябва да сте наясно, че няма 100% защитен сайт от: хакерски атаки, срив, повреждане, изтриване и .т.н. Преценете на колко време е най-разумно да правите копия на файловете и базите данни. По час, дневно, седмично. Има сайтове, които правят своите бекъпи не всеки една две минути. Много от хостинг компаниите предлагат автоматични начини за архивиране на вашият сайт. Желателно е най-ценната информация да бъде и на хартиен носител.

 

 • План за поддръжка

Тук е разпределянето на ролите за поддръжка. Кой от екипа за какво ще отговаря. Например ако искате всяка седмица да има по две нови статии, кой ще е отговорен за тяхното написване и публикуване? Направете прост план и го споделете с тези, които ще го следват. Не забравяйте, че добрият сайт не е еднократно действие. Все пак това е един разтегателен комуникационен инструмент, който изисква редовни актуализации. Едва ли е добре да държите стари цени, изчерпани артикули, клиентите да чакат с месеци докато някои се сети да отговори на тяхно запитване.

 

 

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *