планирането на уеб сайт

Планиране на уеб сайт II-ра част- Какво е това уеб сайт?

Планиране на уеб сайт II-ра част- Какво е това уеб сайт?

 

[dropcast form=“no-form“]П[/dropcast]реди да се пристъпи към същинското планиране на даден сайт – малък или голям, е важно да се направи определение на това какво е уеб сайт. Привидно простичък въпрос, но са малцина тези, които могат да дадат отговор.

За мнозина в това число и уеб мастери,  сайт е равно на графичен дизайн, картинки, текстове и определен брой линкове (връзки).

Определението за уеб сайт

Уеб сайтът е набор от страници – файловете, които са написани на компютърен език. Най-често се използват езици, познати като скриптови. Скриптов език се нарича езикът за програмиране, при който изходния код на програмите се изпълнява директно. За да бъде изпълнен този код се използва специална програма (интерпретатор), най-често това е браузерът. Най-често се използват езици като C/C++, PHP, Python, Perl, Ruby, JavaScript, bash, AJAX, JSP,  ASP и др. тези страници (файлове) са свързани по между си т.е. работейки заедно те правят една цялост. Най-семпло обяснено един файл е съвкупност от данни (да дори снимката е такава – тя събира в себе си информация за пиксели, цветове, резолюция и т.н.). Заедно тези кодове (комбинация от данни) реализират конкретен процес или решават определена цел. Те „казват” на бразузера (програмата, с която сърфирате в интернет) какво точно да се покаже, направи или изпълни. Цялата съвкупност от файлове, най-често разделена в директории (папки) по своята същност отговаря на понятието информационна система.

 

Какво съдържа всяка една уеб страница?

Във всяка една страница има комбинация от текстови полета, хипервръзки (линкове) към други страници или сайтове и мултимедийни елементи.

Файловете се оформят чрез HTML (hyper-text markup language), които се идентифицира с HTTP протокол (Протокол за трансфер на хипертекст).

 

Всеки уеб сайт, независимо дали е част от голям уеб портал със стотици динамични страници или е от малък статичен сайт съдържа Заглавна страница. Обичайно тази заглавна страница се обозначава като index. Името й подсказва, че това е първата страница, която потребителите виждат когато посетят уеб сайт (с изключение на случаите, когато се посещава конкретен линк водещ към определена страница).

От заглавната страница чрез хиперлинкове, потребителите могат да преминат към друга страница от уеб сайта или към друг уеб сайт.

Всеки уеб сайт е свързан към Интернет чрез уеб сървър, където се намират неговите страници и бази данни.

Изображенията и CSS (Cascading Style Sheets е език за описание на стилове – използва се основно за описване на представянето, визуализирането на документ) са елементите, които правят уеб страниците интересни. Чрез умело боравене с HTML, CSS и изображения могат да се постигнат забележителни изобразителни постижения в уеб. Чрез тези елементи се създават контрасти, фонове, шрифтове и т.н. Имайте предвид, че лошото обработване на изображенията може да влоши бързината на зареждането на уеб страницата.

Какви видове уеб сайтове има?

Категоризирането на сайтовете като тип е сравнително трудна задача, защото често един и същи сайт би могъл да попада в различни категории.

Типовете сайтове са:

  • Лични сайтове (блогове, портфолия, презентационни и др.)
  • Обществени сайтове (правителствени, партийни сдружения).

* Доброволни обединения (фондации, читалища, библиотеки, благотворителни организации и т.н.)

* Образователни учреждения (училища, МОН, методологични и др.)

* Временни проекти (европейски проекти, държавни инициативи и т.н.).

  • Търговски сайтове

* Визитка – презентационен уеб сайт. Представя най-обща информация за фирмата или сдружението.

  • * Електронен магазин и други – уеб сайтове за електронна търговия. Може да се закупуват различни продукти или услуги.
  •  Съдържателни и информационни сайтове

* Търсещи системи – всички търсачки и директории (Google, Yahoo, Яндекс, Bing, директории като dir.bg, gbg.bg, портални като start.bg, svejo.net и т.н.)

* Сайтове за новини – сайтове, чието съдържание е насочено към публикуване на новини, публикации, интервюта, анализи и т.н.

* Сайтове за обучение – съдържанието на този тип сайтове е с уроци и примери на различни теми.

* Сайтове за забавление – игрални мрежи, музикални сайтове и т.н.

* Форуми, социални мрежи  и други –Целта на този тип е да се дава възможност за публично коментиране на проблеми, събития, споделяне на информация, запознанства, социални комуникации и т.н. 

 

Най-важният елемент от всяка уеб страница е добрата и лесна навигация.

Желателно е, когато планирате създаването на уеб сайт внимателно да помислите върху навигацията. Това ще ви помогне за добро изграждане на структурата на уеб сайта. Освен това ще ви бъде безценен помощник при структуриране и планиране на съдържанието.

Съвсем схематично навигацията може да бъде:

  • Йерархична
  •  Линейна
  •  Смесена
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *