търсещите машини

Търсачките какво не/знаете за тях?

Има ли някаква мистерия около търсачките какво знаете за тях?

Едно от най-важните неща, които трябва да се разбере за търсачките е, че роботите (или „паяци“), които се използват за посещение на всички уеб страници в интернет пространството са софтуерни програми. Тези софтуерни програми са толкова „умни”, колкото са техните алгоритми. Да говорим за интелект е малко пресилено, но е добре да знаете, че алгоритмите на въпросните софтуерни програми са все по адаптивни и по-приспособими към човешкия интелект и поведение, те все по-точно „усещат” и „знаят” какво точно търси потребителя.

И все пак софтуерните програми не могат адекватно да интерпретират всеки път различните типове данни. Например търсачката няма как (за сега) да възприеме информацията от видео клипове или снимки така както хората могат.

Търсачките и изобщо интернет са непрекъснато променящи се. Компаниите седящи зад големите търсачки непрекъснато инвестират в подобряване способността на търсещите машини да изкарват по-добри и по-точни резултати. Търсачките работят в интерес на потребителите. Например съвременните технологии позволяват на търсачките („вертикални търсачки“) да познаят човек на изображение или видео, тема която по-натам ще разисквам по-подробно. Новост е и възможността да се търси резултат чрез изображение.

 

Интерфейса настраниците с резултати от търсене

Процесът на търсенето включва въвеждане заявка и изпълнението й под формата на посочени резултати от търсенето (SERPs). Всяка търсачка връща резултатите в различен формат, но почти всички имат общо.

Търсещите машини предоставят по различен начин информацията от търсенето, но ще се опитам да ги обобщя така:

Хоризонтална навигация

Всяка търсеща машина предлага опция за търсене на различни вертикали (типове информация), като например изображения, новини, видео, или географски карти.

В Фигурата 1-3, например, може да изберете да разгледате новини, видео или изображения за зададено търсене (в конкретния пример за препарирани животни).

Вертикална навигация

Търсачките също предлагат други видове навигационни елементи. Например, на фигура 1-1 можете да видите, че Google предлага възможност да се ограничат темите по съдържание, което се показва в резултатите от търсенето.

Поле за търсене

Всички търсачки ви показват полето за въвеждане на заявката, чрез което можете да  редактирате заявката си или въведете нова заявка за търсене. Повечето търсачки имат съветници за търсене.

Резултати информация

Този раздел предоставя малка информативна част за резултатите, в Google излизат броя на резултатите, които са свързани с конкретната заявка (тези числа могат да бъдат, а и често са крайно неточни, те трябва да се използва само като груба сравнителна мярка).

PPC (познат още катоплатено търсене)

Компании купуват текстовите реклами от Google AdWords или Microsoft AdCenter. Резултатите са подредени по различни фактори, включително тяхното значение (в това число и честота на кликване, използването на избраните ключови думи в рекламата, приложимостта на целевата страница – фактори в Google) от значение е и стойността на платените резултати – този, които е предвидил по-голям рекламен бюджет ще се показва приоритетно.

Натурални / органични / алгоритмични („безплатни”) резултати

Тези резултати са извадени от индексите на търсачките и се класират по реда на значение и популярност, в съответствие с техните сложни алгоритми и системи за оценка. Тази област е основната цел на повечето интернет маркетьори и SEO оптимизатори.

Предложения за усъвършенстване на заявките

Помощници за по-добро търсене  (трите водещи търсачки Google, Bing и Yahoo! разполагат с този инструмент). Целта на този инструмент е да позволи на потребителите да открият и предложат  по-подходящи резултати, които отговарят по-точно на техните очаквания.

През март 2009 г. Google подобри този раздел чрез прилагане на технологията Орион. Целта на този аксесоар е да се осигури по-широк спектър на избор за търсене.

Оферти от търговци

В трите големи търсачки (Google, Bing и Yahoo). Показването на оферти в резултатите е добре дошло за търговците.

 

Различните раздели, в резултатите от търсенето на Google, са, както следва:

1. Хоризонтална навигация

2. Полето за търсене

3. Информация за резултатите

4. PPC реклама

5. Вертикална навигация

6. Предложения за усъвършенстване на заявките

7. Натурални / органични / алгоритмични резултати

Въпреки че Yahoo! вече не прави собствено обхождане на уеб пространството има по-различно оформяне на интерфейса си. Фигура 1-2 – резултатите за една и съща заявка.

 

Секциите в Yahoo са както следва:

1. Хоризонталната навигация

2. Поле за търсене

3. Информация за резултатите

4. Предложения за усъвършенстване на заявките

5. Вертикална навигация

6. PPC реклама

7. Натурални / органични / алгоритмични резултати

 

Оформлението на резултатите от търсенето в Bing са както следва:

1. Хоризонталната навигация

2. Поле за търсене

3. Информация за резултатите

4. Предложения за усъвършенстване на заявките

5. Вертикална навигация

6. PPC реклама

7. Натурални / органични / алгоритмични резултати

8. Оферти за пазаруване

Бъдете наясно, че SERPs се променя непрекъснато, тъй като търсачките тестват нови формати и интерфейси. Ето защо показаното от фигурите може да не е точно след седмица или месец.


По-задълбочено зарезултативSERPs

Тези „стандартни” резултати, обаче, не са всичко, което търсачките биха могли да предложат. За много заявки, търсачките показват допълнителни вертикални резултати или незабавни отговори, в много от резултатите се показват много повече данни от връзка и описание на сайт. Резултатите с повече информация са допълнително предизвикателство за практикуващите SEO.

 

Фигура 1-6 е пример за търсене по името на добре известен художник. При търсене в Google за Леонардо Да Винчи се връщат резултати с изображения на някои от най-запомнящите му творби. Този пример е малко по-различен от „незабавни отговори“ показани в предишните фигури. Ако потребителят се интересува първо от някое от показаните изображения, той може да кликне върху него, за да видите картината в по-голям размер или да получи повече информация за творбата. По същия начин се предоставят данни за видео.

Горе посочените примери важат за почти всички големи търсачки.

За практикуващия SEO, предоставените по този начин резултати могат да се отличат като значителна победа.

Както сами се убедихте има огромното разнообразие на предоставяне на резултатите от търсенето. Това подсказва, че стандартният набор от 10 връзки не е строго правило и съвсем не изчерпателно. Търсачките се конкурират една друга, като всяка се опитва да осигури по-подходящи резултати, по-целенасочени действия в отговор на запитванията. Съответно начините за показване на резултатите претърпяват промени. Като пряко следствие на това собствениците на сайтове и специалистите по интернет маркетинг трябва да се съобразяват с това. Доброто появяване в резултатите е може да повлияе както в по-доброто класиране така и в конвертирането на трафик.

За много от търсенията, показани в предишните примери, високото класиране дори в позиция # 1 или # 2 в алгоритмичен / органични резултати не могат да произвеждат толкова трафик.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *