търсачките в интернет

Разбирате ли същността на търсачките?

Драматичната Глобализация в Интернет

Търсачките се интегрираха в  нашето ежедневие. За милиони хора животът без интернет, използването и търсенетото на информация не би бил същия. Но дали разбирате същността на търсачките?

Всеки месец се извършват над сто и петдесет милиарда търсения като това число безпрецедентно нараства подкрепено от най-новите технологии.

В съвремието ни чрез интернет хората осъществяват стотици хиляди сделки и пазарувания. Потребителите непрекъснато извършват различни типове банкови операции. Хората използват интернет за:

 

 • социални комуникации,
 • забавление,
 • запознанства,
 • споделяне,
 • информация за времето,
 • пътната обстановка,
 • намиране на адреси,
 • проучване на фирми и лица,
 • четене на книги,
 • гледане на филми,
 • слушане на музика,
 • споделяне, споделяне, споделяне,
 • намиране важна за тях информация,
 • пазаруване……….

Глобалното взаимодействие между хората в интернет може да се опише с една дума –  драматично . Тази драматична промяна е причина видни инвеститори и маркетинг специалисти да твърдят, че правилата в бизнеса са претърпели фундаментални промени. Новият интернет маркетинг и оптимизацията за търсачки са в центъра на съвременните бизнес стратегии. Добрата оптимизация е ресурс от решаващо значение за оцеляването на различните бизнеси.

 

Мисията на Търсачки

Конкуренцията между различните търсачките е голяма, всяка една от компаниите, се стреми да отхапе колкото се може по-голям пазарен дял. Търсачката, която дава най-близките, най-бързи и разнообразни резултати, които да удовлетворяват развиващите се очаквания на потребителите се възприема като най-добра. В политиката на добре развиващите се търсачки е да разработват все по-добри, все по-бързи и по-„умни” системи за търсене. За тази цел търсачките инвестират огромни ресурси – време, енергия и капитал. С цел подобряване на своите резултати фирмите управляващи световните търсачки не щадят средства за обширни проучвания на потребителите, техните очаквания, поведение при търсене, интереси и т.н. Непрекъснато се изготвят различни маркетингови проекти, PR кампании и анализи.

Използването на търсачките от потребителите е безплатно. Търсещите машини генерират своите приходи основно чрез платена реклама. По-голямата част от тези приходи идва от заплащане на клик (pay-per-click или цена на клик – cost-per-click) модели, при които рекламодателите плащат само за реализирани кликвания.

Безспорен е фактът, че успехът на почти всеки сайт зависи от класирането му в търсачките. Търсенето на по-добро класиране е причина за зараждането и все по-масовото популяризирането на SEO професията. Не е случайно, че големите сайтове разчитат на собствен отдел, които да се занимава единствено за целите не SEO и Интернет маркетинга. С цел защита на качеството, повечето големи търсачки гледат на агресивното  манипулиране на резултатите в търсачките като на спам. Във всяка голяма търсачка има отдел, в който екип от хора са се фокусирали единствено върху откриване и отстраняване на спам манипулирането. Ако вашият сайт бъде заподозрян, че използва, че използва неестествени и твърде агресивни методи за подобряване на класирането, то той ще бъде санкциониран, което ще доведе до забавяне или влошаване на желаните резултати.

 

Пазарният дял на търсачките

Както можете да видите, Google е доминиращата търсачка в мрежата.  Въпреки, че в световен мащаб Google е водещ има страни където гиганта не е на първо място. В Китай, например, Baidu е водещата търсачката. За нас е достатъчен фактът, че повечето европейски страни (както е в България) доминирането на Google е най-голямо, нещо, което обяснява защо акцентът за SEO попада върху нея.

 

В обобщение можем да кажем:

– Днес използването на търсачки е много популярно. За голям процент от хората това е ежедневие.

– Google е доминиращ играч в повечето световни пазари.

– Потребителите са склонни да използват кратки фрази за търсене, но те постепенно се удължава и конкретизират.

– Търсене обхваща всички видове пазари.

– Търсенето е много, много популярно. То достига повече от 88% от хората в развитите страни и милиарди по целия свят.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *