зараждането на SEO

Зараждането на SEO

Search Engine Optimization или SEO,

е процес на оптимизиране на вашия уеб сайт, така че той да класира възможно най-добре по определени ключови думи в рамките на органичните (безплатните) резултати при търсене на информация в големите търсачки, каквито са Google, Yahoo, Bing и др. За разлика от платеното търсене, което изисква от вас да плащате за всеки клик или виждане, органичните резултати са безплатни.

Първоначално SEO процеса и постигането на желаният резултат за класиране в топ резултатите при търсене по ключова дума беше твърде лесно. От една страна през „онези хубави дни” алгоритмите на търсачките не бяха толкова сложни. Практически, всичко което трябваше да направите, за да се класира добре вашият сайт е да включите нужната ключовата дума някъде в съдържанието или в мета елементите от вашата страница, като това даваше един съвсем реален и лесно постижим шанс да се класирате в десетката на любимата ви търсачка.

Днес обаче търсенето на информация в интернет е твърде сложно. През август 2011г. (според да ComScore, http://www.comscore.com) в световен мащаб са извършени над 158 милиарда търсения и около 5,2 милиарда уеб търсения всеки ден. В допълнение броят на потребителите в интернет драматично се увеличава (http://www.internetworldstats.com/stats.htm). За периода декември 2011г. в интернет са налични над 366 848 493, като това число главоломно се увеличава с всяка изминала минута. С навлизането на новите технологии – таблети, различни видове телефони, лаптопи и т.н. тези числа ще нарастват с невиждана скорост.

Ето защо не е учудващо, че през годините алгоритмите на търсачките стават все по-сложни и по-сложни. „Интелигентността” на съвременните търсещи машини е причина собствениците на уеб сайтове все по-често да доверяват SEO стратегиите си на професионални фирми или правейки го сами с набор от книги и учебни помагала.
Връщайки се назад до 1996г. ще видим, че търсачките стават все по-популярен инструмент за уеб сърфистите, чийто брой се увеличава значително. Успоредно с нарастването на броя на уеб сайтовете, нараства и търсенето на всякакъв вид информация. Преди появата на сегашните гиганти Google и Yahoo и преди да станат лидери на пазара, търсачки като AltaVista и Infoseek са сред водещите пионери при предоставяне на резултати от търсенето на потребителите. Те можеха в рамките на една част от секундата да извеждат търсената информация – един забележително добър резултат за времето си. Заедно с нарастващия брой уеб сайтове и напредването на уеб програмирането все повече потребители започват да разчитат на сайтове като AltaVista, за да открият издирваната от тях информация, но постепенно тази търсачка остана в историята.

Феномена „търсачка” тепърва ще излезе на световната сцена.

Истинската история на феномена Search Engine Optimization поставя своето начало през 1997г. Тогава водещи експерти по търсачки представят публични доклади и описания на алгоритмите, с които различните търсачки извеждат резултатите си. Вдъхновени предприемачи и собственици на уеб сайтове, започват да изучават тези доклади и да тестват различни стратегии за това как биха могли да се класират по-добре в резултатите. Не след дълго се заражда професията уеб оптимизатор – хора, предлагащи услуги, с които да помогнат на вашият сайт да се сдобие с по-голям ранг и по-добра видимост в по-големите търсачки.
С нарастването на World Wide Web популярността на AltaVista и Infoseek започна да залязва. През годините различни търсачки изпъкваха и си отиваха, но нито една не е имала толкова силно въздействие на пазара, колкото гиганта Google.

Раждането на детето на Лари и Сергей

Проектът Google е създаден от двама студенти – Лари Пейдж (Larry Page) и Сергей Брин (Sergey Brin). За създаване на компанията официално е записано 1998г. Идеята за създаването на търсачка, която „ще организира световната информация и ще я направи универсално достъпна и полезна” започва като докторско-изследователски проект на Лари и Сергей още през 1996г. Ключът към успехът на Google е, че основният алгоритъм е различен от съществуващите през тези години търсачки. Създателите на Google вярвали, че важността на една страница може да бъде получена след индексиране на целия уеб сайт, и след това анализиране на връзките към уеб сайта и неговите страници. Според Лари и Сергей броят на линкове към дадена уеб страница са от значение за важността й. Малко по-нататък, засилвайки своята концепция, е създаден Google Page Rank (на името на Лари Пейдж), в тази класация влизат не само броя на връзките, но и алгоритъм, които определя тяхното качество. Днес алгоритъма на Google е много по-сложен и динамичен, но в основата си той е непроменен. Дали тази система е най-добрата не мога да кажа, но фактът, че днес Google е водеща търсачка е достатъчен.

Търсачка

Пазарен дял за Май 2011

Пазарен дял за Декември 2010

Google 82.80% 84.65%
Yahoo! 6.42% 6.69%
Baidu 4.89% 3.39%
Bing 3.91% 3.29%
Yandex 1.7% 1.3%
Ask 0.52% 0.56%
AOL 0.3% 0.42%
* Google достигна световен дял от 86.3%, през април 2010 г. Търсачки като Yahoo, Bing и други са по-популярни в САЩ, отколкото в Европа, Yandex е най-популярна в Русия и руско говорящите страни.
 
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *