търсещите машини

Видове търсения

 Видове търсения

Схематизирано бихме могли да групираме видовете търсения по този начин:

Конкретни заявки:

Понякога потребителите, имат намерението да търсят информация от конкретна web страница без да помнят точния URL адрес. В този случай търсачката служи като „бяла страница”.

Този тип търсения дават много висок процент на реализация (точни попадения). Въпреки това той не особено подходящ за привличане на голям брой нови клиенти. Конкуренцията тук е слаба – вероятността потребителя да кликне на резултат на случаен сайт е малка.

Информационни заявки:

Информационните заявки са свързани с търсене на различен тип информация – от местните метеорологични условия, адресни карти, местоположение, маршрут, подробности за последната холивудска церемония, до проверка колко дълго е пътуването до Марс. Информационните търсения са не са ориентирани към транзакции (въпреки че те могат да включват проучване на информация за даден продукт или услуга); самата информация е целта.

Този тип търсене може да остави положителни впечатления от вашия сайт, информация, компания, и така нататък. При наличие на подходяща информация ще получите внимание от журналистите / изследователи, потенциални потребители и клиенти. На този етап търсещият може да не е готов да си купи нещо, но той ако вашият сайт и предложените стоки в него го впечатлят е възможно потребителят да пожелае дългосрочно да следи информацията в сайта. Това от своя страна е чудесна възможност той да стане ваш клиент.

Възможно е този тип търсения да са на ваши конкуренти или маркетолози с цел сравняване на цени, услуги или просто проучване на уеб сайтове.

Транзакционни Заявки

Транзакционни търсения не е задължително да са свързани директно с банкови услуги или с моментално използване на кредитната карта. Възможно е потребителя попадайки във вашият сайт просто да се регистрира, но също така е възможно той да търси по-лесен начин за заплащане на паркинг, или да сравнява най-добрите местни китайски ресторанти или подобни стоки. В повечето случай след транзакционната заявка има сделка.

При този тип заявка възможността за постигане на сделка е много висока. Вероятността за трафик и реализиране на сделка е голяма.

 

Адаптивно търсене

Търсачките също така използват опцията „адаптивно търсене”.  Този тип търсене подсказва на потребителите ключови думи или извежда подобни търсения.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *