как да проверим нашата онлайн маркетингова стратегия

Как най-ефективно и лесно можете да проверите дали вашата уеб маркетинг стратегия е успешна?

Дали е успешна вашата уеб маркетинг стратегия

Често в уеб маркетинг и SEO се наливат купища пари, време и нерви. Обикновено хората, които за първи път се сблъскват с уеб маркетинг се чувстват като удавници сред купищата информация до която стигат. Днес са достъпни множество трикове, съвети, материали, фирми и методи, които ви съветват как да направите уеб маркетинга си по-ефективен и привличащ реални печалби.

Можете ли да си отговорите на следните въпроси:

 • Дали сте наясно къде е вашият сайт в момента?
 • Каква е позицията на вашият сайт по важните (точно отговарящите) на вашият бизнес ключови думи?
 • Колко посетители (какъв трафик) имахте миналия месец?
 • С колко процента се повиши или намали трафика спрямо предходните месеци?
 • Знаете ли средния престой на потребителите във вашият сайт?
 • Имате ли представа от къде генерирате най-голям трафик?
 • Какъв процент от потребителите (трафика) на вашият сайт са реални ваши клиенти?

 

Повечето собственици на малък, а и на по-голям бизнес трудно могат да дадат точни отговори на горните въпроси. Основни въпроси в чиито отговори често се крият фундаментални показатели за тяхната маркетингова реализация в Интернет.

Уеб маркетинга дава изключително много маркетингова информация и данни за анализ. Като за начало ви съветвам да се спрете върху четири основни показателя. Чрез тях лесно ще се ориентирате дали и до колко е успешна уеб маркетинговата кампания, която провеждате. Бързо и точно ще разберете кои конкретни ваши усилия и методи са ефективни, как да премахнете разходите, които нямат възвращаемост, къде да акцентирате.

 

Видимост: Къде се класирате в Google според ключовите думи, които смятате за най-важни за вашият бизнес?

Да предположим, че имате добро SEO (onpage), задали сте правилните според вас ключови думи, имате прилично съдържание, отговаряте на много от точките, по които е добре да се оптимизира един сайт. Но все пак трябва да се видят и реалните резултати.

 

Как можете да проверите как се класирате в момента? Лесно е!

 1. Излезте от акаунтите си (най-вече ако имате gmail акаунт). И изчистете кеша на браузъра, с който работите.
 2. Влезте в търсачката на Google.
 3. Напишете една от ключовите думи или фрази, по която оптимизирате вашият сайт. Вижте на кое място се класирате.
 4. Повторете предишната стъпка за всички ключови думи, по които оптимизирате вашият сайт.

Проверете позицията си както с кратки, така и с по-дълги ключови думи и фрази. На коя позиция сте по фраза „ресторант”, и на коя позиция сте (къде сте) при заявка за търсене „ресторант в Пловдив” и също „хубав ресторант в Пловдив”? Ако вашият излиза в първите 10 резултата (на първа страница в Google) заслужавате потупване по рамото за отлично свършената работа. Но ако сте в 20-та или над 30-то място определено вашата стратегия по уеб маркетинг се нуждае от основен ремонт.

Независимо дали вашите резултати са добри или лоши е добре да правите това упражнение редовно. Знаейки къде се класирате в Google, в сравнение с вашите конкуренти, ще ви е от помощ да разберете кое усилие има ефект. Ако сериозно сте се захванали да печелите чрез Интернет едва ли бихте искали успехите ви да са инцидентни и случайни. Ето защо създайте си навик да записвате резултатите си независимо какви са. Колкото повече точна и подробна информация записвате и анализирате, толкова по-успешни ще бъдат бъдещите ви усилия, свързани с уеб маркетинга. Създайте табличен документ чрез любимата си програма за електронни таблици (Excel, open office, google docs и т.н.) – тези програми в последствие ще ви помогнат лесно да следите развитието си.

В първата колона създайте списък с ключовите думи, които смятате, че са най-важни за вашата оптимизация и вашият бизнес. Не правете километрични списъци – 8 до 10 думи са напълно достатъчни. Ако тепърва стартирате ваш сайт и все още не сте сигурни кои думи са най-подходящи за вас бихте могли да разширите списъка, но все пак гледайте ключовите думи и фрази да не са повече от 20. От една страна трудно ще анализирате резултатите, а от друга разводняването не е сред най-добрите стратегии, когато говорим за уеб маркетинг.

Таблицата може да изглежда така:

Дата:
Ключова дума: Класиране ваше Забележка какво не/ направихте: Конкуренти, кои са, опишете съдържанието на сайтовете им. Какво предлагат…Анализирайте всички преди вас.
Ресторант 30
Ресторант в Пловдив 15
Хубав ресторант в Пловдив 10
Менюта на ресторанти в Пловдив 8

Колко често да се прави този отчет? Един път месечно е напълно достатъчно. Често фирмите постигнали веднъж добри позиции в търсачката спират да следят резултатите си, но не трябва да се забравя колко динамичен е уеб маркетинга, а и фактът, че конкуренцията най-вероятно не спи, това са все добри причини редовно да правите мониторинг на позициите си.

В графата забележки не забравяйте да отбелязвате какво сте направили или не сте направили, за да имате това класиране. Отговорете си на въпроси като: Какво се случи? Имахте ли платена кампания? Колко бяха разходите ви за реклама? Какви са резултатите спрямо предишни платени кампании? Рекламата имаше ли нужния ефект? Проследихте ли ключовите думи, по които реагираха потребители при платените реклами? Колко нови материала с включени ключови думи публикувахте в сайта. Отбелязвайте причините на повишаването или намаляването на ранга. Колкото повече информация и фактори отбелязвате, толкова по-точно ще се доближавате до желаните резултати.

Трафик: Колко посещения имате на месец? Колко време остават във вашият сайт? Колко от тези потребители се връщат обратно?

Има случаи, при които доброто класиране в Google (особено при платени кампании) не означава голям и целеви трафик.

Има много инструменти за измерване на трафика, някои от тези инструменти са платени, а други напълно безплатни. Според мен Google Analytics (http://www.google.com/analytics) е напълно достатъчен, а и лесен за работа. Съвсем не е нужно да сте професор по ядрена физика, за да се справите с Google Analytics. За да можете да наблюдавате трафика на вашият сайт е нужно да регистрирате профил (ако още нямата такъв) и да копирате малко код във вашият сайт. Подробни инструкции са дали в сайта на Google Analytics. Можете да създадете уникален код за един или няколко сайта. Освен ако не сте разрешили на друг, само вие можете да следите резултатите си.

След като сте вкарали кода във вашият сайт в рамките на 24 часа ще започнете да виждате резултатите. Google Analytics предлага множество показатели за мониторинг на трафика на вашият сайт (по-натам ще има по-подробна статия за инструмента на Google). Не е нужно още от първия ден да следите всички показатели. В настоящия материал ще се спра на няколко основни показателя, които са свързани с поведението на посетителите на вашият сайт:

– Посещения: Една от първостепенните задачи на оптимизацията е да генерира трафик. Ето защо следенето на броя посетители е от значение. Добре е да следите трафика за дълги и къси периоди. Например: за няколко месеца и за една седмица. Сигурно ще забележите пикове и спадове. Ако те са симетрични това не трябва да ви притеснява. Често потребителите на определени сайтове са по-активни през работно време и обратното, на други през почивните дни. Понякога е възможно да имате пик на трафика следствие на рекламна кампания или определена публикация. Важно е да следите освен инцидентните пикове и цялостната тенденция – в каква посока е графиката, с колко процента се увеличават или намаляват посещенията.

– Разглеждания: Интерпретирането на информация като: Колко страници са разгледали посетителите? Колко е средния престои в сайта ви? Колко от потребителите затварят веднага вашата страница?

– Степента на отпадане. Този показател се отнася до времето, което потребителите прекарват на вашият сайт. От него можете да разберете колко от посетителите на вашият сайт са намерели информацията, която търсят и колко от тях не са. От една страна бързото затваряне на вашата страница може да е сигнал, че ключовите думи, по които са ви намерили не се отнасят до информацията, която хората търсят. Информацията, която предлага сайта не е ревалентна на потребителските очаквания. Информацията в сайта ви не е поднесена така, че потребителите да я намират лесно. Дизайна може би е отблъскващ. Ако броят на т.нар. „отпаднали посетители” е голям, това е сигнал, че в сайта има проблем, заради които не задържате вниманието на потенциалните си клиенти. Не подценявайте този показател, защото дори и да имате извънредно голям трафик, ако не задържате потребителите едва ли ще реализирате някоя сделка.

– Нови и лоялни потребители. Важно е да отчитате колко от трафика са потребители, които са се върнали във вашият сайт. Колкото по-голям е броя на лоялните посетители, толкова по-добре за вас. Ако хората се връщат във вашият сайт ясно е, че информацията, която предлагате е ценна и интересна.

Други. Както по-горе се спомена има множество показатели, които са от значение за резултатите на вашата уеб маркетинг кампания. Поради формата няма как да бъдат изчерпателно описани в един материал. Когато правите анализ на резултатите от уеб маркетинг кампаниите си обръщайте внимание на: Колко страници разглеждат вашите потребители. От къде са научили за сайта ви (източници на трафик). От кое географско местоположение е и т.н. всяка една добре анализирана информация ви доближава към реализирането на успешен интернет маркетинг.

Обратна връзка.

Ако имате реален магазин сигурно не бихте сте зарадвали на стотици зяпачи, които само просто минават поглеждат към стоката ви и отминават. В уеб пространството ситуацията е подобна.

Колкото повече хора се свързват с вас, толкова по-добре. Когато един посетител на сайта ви предприема някакво действие е сигнал за вас, че сте привлекли неговото внимание, а може би сте намерили вашата целева аудитория. Интересът към вас е позитивен сигнал, че сте преминали етапа на пасивното разглеждане.

Има множество начини за получаване на обратна връзка от потребителите: форма за обратна връзка, формуляр за безплатни консултации (или отговор на въпроси), присъединяване към e-mail списък, харесване на съдържанието чрез Facebook, twitter, google+ бутон, споделяне във форум или блог, коментар под материал, изтегляне на pdf, снимка или нещо друго. Колко от хората реагират на бюлетините ви?

Едва ли е нужно да детайлизирам защо телефонните обаждания и изпратените към вас е-майли са изключително обнадеждаващи … за да се стигне до последната точка.

Реализирани продажби. Най-вероятно това е крайната ви цел (освен ако не сте медия)?! В крайна сметка уеб маркетинга има за цел да разшири вашият бизнес и да привлече нови клиенти и печалби към вас, нали? Ако е така можете ли да отговорите на следните въпроси? Колко нови клиенти имате след създаването на уеб сайта? С колко процента се увеличиха продажбите ви след последната уеб маркетинг кампания? Колко е средното месечно увеличение на печалбите? Колко е съотношението печалба/разход за уеб маркетинг? Колко лоялни клиенти спечелихте?

Практически реализираните сделки (продажби) е най-съществения инструмент, с които можете да разберете колко ефективна е била работата ви по оптимизиране на вашият уеб сайт.

Фактът, че в бизнеса няма случайности би ви подсказал, че е добра идея да анализирате всеки един нов клиент. Как е привлечен? На каква реклама (послание, текст…) е реагирал? Колко пъти е посетил вашият сайт преди да ви стане клиент? Как е поръчал? На промоция ли е реагирал? От къде е научил за вашият сайт? Какъв начин на плащане е избрал? Върнал ли се е да пазарува отново? На колкото повече от тези и други подобни въпроси давате точни отговори, толкова по ясно и успешно ще реализирате своят бизнес в дигиталното пространство.

Анализирането на клиентите ще ви помогне при създаването на максимално най-ефективната и успешна уеб маркетинг стратегия. Добрият анализ на постигнатите резултати (независимо дали са положителни или отрицателни) ще ви помогне при създаването на възможно най-добрата, гъвкава и ефективна уеб маркетинг стратегия. Мониторинга на резултатите ще осмисли и преоцени вложените средства. Умелото управление на средствата за реклама и маркетинг, на времето и усилията са предпоставка за по-добър ROI (възвръщане на инвестициите).

987zzz321
987zzz321
2 replies
 1. bizneskrg
  bizneskrg says:

  Нина, един приятел ми каза че платил на фирма за оптимизиране на сайта му. От фирмата имали хора , които влизали в сайта и го търсили през гугъл . По този начин избутвали сайта нагоре. Смяташ ли че този подход ще работи ?

  Отговор
  • Нина Керемедчиева
   Нина Керемедчиева says:

   Здравей,

   Този метод първоначално ме изненада… особено ако става въпрос за ръчно търсене и влизане в сайта (симулация на интерес). Упражнение би изглеждало горе-долу така – сяда човек на компютър – използва програма за генериране на IP, близа в Google през браузър Х и У, после седи да кажем 5 минути във въпросния сайт, като е желателно да се разхожда в него (за да симулира, че му е много интересно), при следващо влизане, обаче трябва да изчисти кешовете на барузера и да смени IP-то си. – Сметни ръчно колко посещения ще могат да се из симулира и дали си струва.

   Ако това нещо се прави чрез Ботове, може и да има смисъл… Друг е въпроса какво ще кажат от хостинг компанията и колко горещ трафик може да издържат сървърите..

   Ти имаш ли наблюдение дали този стил е довел до резултат?

   Аз си оставам привърженик на доброто съдържание, което (за разлика от моя пример) се генерира периодично. Добрите линкове, които са по-скоро на принципа на добър ПР (комуникация с медийни сайтове, информационни портали и т.н). Разбира се и „малките“ линкове си имат своят принос стига да са много. В момента е много актуален и въпросът с авторството..

   Надявам се отговорът ми да ти е помогнал 🙂

   Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *