SEO Copywriting! Да на ефективното съдържание

SEO Copywriting! Да на ефективното съдържание

Какво всъщност е copywrite?

Копирайтингът (Copywriting) е един от най-съществените елементи при създаване на рекламно или маркетингово съдържание. Копирайтинг е изкуството да се създават рекламни послания (най-често текстове). Основната цел на копирайтингът е да убеди публиката да извърши дадено действие. Копирайт може да бъде:

  • текст,
  • видео,
  • презентация,
  • изображение,
  • всякакъв вид рекламно послание и т.н.

В България твърде много хора смятат, че копирайт е човек, който размножава текстове – една рекламна публикация се пренаписва, за да бъде публикувана в няколко сателитни блога – действие, което е твърде далече от същността на copy (от англ. ръкопис) и writingписане.

Създаването на привидно просто и лесно за възприемане съдържание е доста трудна задача. И да, не е случайно, че едни от най-добре платените автори са имено копирайтърите. Копирайтингът е едновременно изкуство, наука и усет. Същността на копирайтинга е умението да подтикнеш хората да пожелаят да извършат някакво действиеда харесат вашият сайт, да прочетат текстовете ви, да закупят вашият продукт или да се абонират за вашият бюлетин.

Независимо дали целта ви е да  промотирате гама от продукти, услуги, бизнес, лице, мнение, идея, начин на поведение, сайт или блог, адресата (читател, слушател, публика) на посланието трябва да бъде убеден да извърши нещо. Например да закупи продукт, да се абонира за бюлетин или просто да прочете ваш материал.

Услугите на копирайтърите се използват почти навсякъде: от създаването на етикети и лесно запомнящи се текстове и мелодии на песни, до пълно уеб съдържание, онлайн реклами, е-маил бюлетини. Всяка радио-теливизионна реклама или пресссъобщение, заглавие на книга, търговско писмо или каталог би трябвало да се създава от копирайтър. „Би трябвало” ако рекламната капания има за цел да е печеливша.

През последните години силен акцент има върху писането на копирайт съобщения в блогове, сайтове, социалните мрежи и форуми.

Писането на копирайт съдържание в уеб маркетинга е от изключително значение за привличане на повече потребители (клиенти). Успоредно с управление на съдържанието и уеб дизайна, копирайтинга е от жизнено значение за успеха на всеки сайт, който цели привличане на повече клиенти.

Всеки успешен копирайтър непрекъснато инвестира много време, енергия, въображение … и малко талант. Не е задължително добрият копирайтър да е и добър писател, но е задължително всеки копирайтър да умее да твори. Има страхотни писатели и журналисти, които са не са добри копирайтъри. Рецепта за успешен копирайтър няма, но има определени правила, които всеки копирайтър трябва да знае. Но освен готови шаблони и правила се иска голяма доза усет. Успешният копирайтър е едновременно психолог и емпат, продавач и купувач, изкусител и ценител, редактор и творец, SEO специалист и уеб дизайнер, артист и практик, съблазнител и жертва, сладкодумец и стратег. Той е човек с въображение и усет, човек умеещ да използва силата на привличането и магнетизма.

Едно от най-новите и важни за съвремието ни е SEO copywriting. Известно е още като „биологично” SEO.

SEO copywriting е един от най-важните методи за писане на текстове в интернет. Това е изкуството да се пише оптимизирано съдържание, което да бъде предназначено за читатели и клиенти. Задачата на SEO copywriting да постигне оптимален баланс в съдържанието така, че то да бъде максимално индексирано от търсачките, но същевременно да бъде добре възприемано и от хората. Сред целите на SEO copywriting е да се „отгатне” по кои ключови думи потребителите биха потърсили вашата страница или статия. Към SEO copywriting се причислява и умението за стратегическо разпределение и повторение на ключови думи и фрази в уеб страницата, написани така, че да позволяват на читателя да възприема текста.

 

Факт е, че днес почти всяка фирма или физическо лице иска да популяризира своят продукт, услуга или идея. Един от определящите фактори за успех в това начинание е създаването на качествено, уникално и магнетично съдържание – умението да се създава копирайт съдържание.

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *